commons.wikimedia

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić ocenio je da Sarajevo kroz kvazilegalističke argumente, poput rezolucije o Srebrenici, želi da dođe do revizije Dejtonskog sporazuma i da diskredituje Republiku Srpsku i njeno postojanje.

– U prvom koraku hoće da izbrišu ime RS, a zatim da Srpska ostane bez ikakvih ovlašćenja i bude prazna ljuštura unutar BiH. Rezolucija je samo još jedan politički alat Sarajeva u projektu uništavanja Srpske – rekao je Kesić za “Novosti”.

On smatra i da lobisti koji rade u korist Sarajeva i Bošnjaka u Vašingtonu uvek kao temeljni argument za rasturanje koncepcije RS koriste presude iz Haga, koje tvrde da je počinjen genocid u Srebrenici.

Dokument koji se sad “gura” u Generalnu skupštinu UN nastavak je aktivizma bošnjačke politike da se u međunarodnim krugovima negira letitimitet i legalitet Srpske, ukazuje Kesić povodom akcije Sarajeva da se na dnevni red GS UN uvrsti rezolucija kojom bi se nanela šteta RS i srpskom narodu.

Na pitanje kako da se Banjaluka odbrani od tih napada, Kesić ističe da je ključno da se napravi političko jedinstvo svih srpskih stranaka. On smatra i da Srpska mora ozbiljnije da shvati zajedničke institucije BiH i da tamo šalje najkvalitetnije kadrove.

Kesić smatra da Banjaluka dobro brani svoju međunarodnu poziciju, i da ima veliku podršku Beograda zato što Srbija sprovodi neutralnu politiku.

– Ključ za Republiku Srpsku je da Srbija istraje u politici neutralnosti. Srbija sprovodi sopstvenu politiku jedne stolice, a to je stolica Srbije. A to otvara prostor Srpskoj za stav neutralnosti koji je ključan – rekao je Kesić.

Na pitanje da li veze Srbije i Srpske mogu da istrpe sve izazove, Kesić je odgovorio da su one neraskidive i da su jačale kada su pritisci bili još žešći i u težim vremenima.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here