Rogozin zaustavljen zbog peticije za nezavisnost

0

Moldavske vlsti mu konfiskovale kutije sa referendumskim materijalom: Dmitrij Rogozin 

 

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno sinoć da su vlasti na aerodromu u Kišinjevu od Rogozina konfiskovale kutije sa potpisima za peticiju, kao i da će analizirati taj materijal.

 

Rogozin je u petak, povodom Dana pobede nad fašizmom, posetio oko 1.500 ruskih vojnika stacioniranih u separatističkoj provinciji Pridnjestrovlju, koja je nedavno zatražila ujedinjenje sa Rusijom.

 

On je tom prilikom ponudio podršku separatistima i kritikovao moldavske vlasti zbog toga što nastoje da uspostave bliže veze sa Evropskom unijom.

 

Rumunija je juče kritikovala Rogozina zbog izjave da će, posle zabrane iz Bukurešta da na povratku u Moskvu preleti Rumuniju, sledeći put leteti u bombarderu.

 

Na granicama Moldavije je prošle nedelje uvedeno vanredno stanje zbog nasilja u susednoj Ukrajini.

 

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu ŠSR ta oblast se otcepila. Pridnjestrovlje je 1992. godine proglasilo nezavisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje.

 

Na referendumu 2007. godine 97 odsto građana se izjasnilo za ujedinjenje sa Rusijom koja finansijski podržava Pridnjestrovlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here