Rusija i SAD – niko ne popušta

0

Medvedev i Obama na sastanku u julu 2009.

 

 

Prema njegovim rečima, predsednici dve supersile, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, nastaviće sledeće godine pregovore o produženju sporazuma START-1, koji je istekao 5. decembra.

 

"Predsednici su izrazili uverenje da će tekst sporazuma i prateća dokumenta biti spremi u bliskoj budućnosti", rekao je Prihodko, napominjući da je bilo potrebno nekoliko godina za utvrđivanje nacrta prethodnog sporazuma, potpisanog 1991. godine.

 

"Sada će doći do malog odmora, oni (Amerikanci) imaju svoje božićne praznike, a onda mi imamo svoje", kazao je Prihodko, iako je Obama u petak, posle sastanka sa Medvedevim u Kopenhagenu, rekao da su Vašington i Moskva "nešto bliže" postizanju dogovora.

 

Medvedev je posle sastanka sa Obamom rekao da je u nacrtu novog sporazuma odbačen niz tehničkih detalja, ali da će on biti spreman u kratkom vremenskom periodu.

 

Dvojica predsednika su samit UN o klimatskim promenama u Kopenhagenu iskoristili za biletaralni sastanak o pitanju produženja sporazuma START.

 

Sporazum, koji su pre 18 godina u Moskvi potpisali Mihail Gorbačov i Džordž Buš stariji, predviđao je da obe zemlje smanje i ograniče svoje naoružanje na najviše 1.600 nosača i 6.000 nuklearnih bojevih glava, a uz dokument je bilo usvojeno nekoliko protokola i dogovora, u kojima je propisan mehanizam kontrole i transparentnosti poštovanja preuzetih obaveza.

 

Veruje se da SAD raspolažu sa 2.300 nuklearnih glava, dok je broj kojim raspolaže Rusija nešto manji.

 

Bivši predsednici dve zemlje Vladimir Putin i Džordž Buš mlađi dogovorili su se 2002. godine da se broj nuklearnih glava do 2012. godine smanji na brojku od 1.700 do 2.000 projektila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here