SAD: Rusijo, imaš nekoliko sati da obuzdaš proruse

0

Obama nije zadovoljan situacijom u Ukrajini: Ne smanjuje se tenzija
 

"Potpuno sam saglasn da je od ključnog značaja da Rusija u narednih nekoliko časova pozove proruske aktiviste da polože oružje i postanu deo legitimnog procesa", rekao je Keri novinarima u Parizu.

 

"Mi ne želimo da stalno govorimo o sankcijama, želimo da vidimo kooperativne napore između SAD, Evrope, Rusije i Ukrajinaca", rekao je Keri.

 

Obama telefonom pretio Putinu

 

Osim toga, lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Fransoa Oland pozvali su ukrajinskog i ruskog predsednika Petra Porošenka i Vladimira Putina da "zajedno rade" kako bi bili okončani sukobi izmedu proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske. Oni su od Rusije i Ukrajine zatražili da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se u saradnji sa OEBS-om proverilo da li se i u kojoj meri poštuje prestanak vatre.

 

Kijev i zapodne zemlje optužile su Rusiju da i dalje naoružava proruske pobunjenike u Ukrajini, što je Moskva odlučno negirala i zatražila produženje prestanka vatre koji za sada treba da traje do sutra.

 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je juče u Briselu da "ne vidi promene" u stavu Rusije prema ukrajinskoj krizi i dodao da ostaje suspenzija saradnje s Moskvom, mada ostaju "otvoreni i putevi za diplomatski dijalog".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here