Sahranili košarku!

0

I subota, 14. jun, biće upisana u istoriju srpskog sporta, ali nažalost – crnim slovima. Jer, to je dan kada je košarka u Srbiji sahranjena!
"Košarka više nema smisla", napisali smo u naslovu izveštaju sa utakmice Partizan – FMP, koja je odigrana 2. juna u novobeogradskoj Hali sportova, a desetak dana kasnije u Pioniru, na početku finala plej-ofa, dobili smo potvrdu da je srpska klupska košarka na izdisaju.
Akteri su, naravno, košarkaši Partizana i Crvene zvezde, njihovi navijači, sudije i svi koji imaju ikakve veze sa srpskom košarkom, od onih koji vode Superligu, do čelnika košarkaškog saveza.
Svi su krivi, odnosno svi su učestvovali u tom sahranjivanju. Manje ili više, na ovaj ili onaj način. Oni na parketu zbog opšte, uličarske tuče, njihova rukovodstva zbog višegodišnjeg, prečesto, uličarskog prepucavanja, sudije zbog neznanja i tendencioznosti, direktor lige zbog izricanja besmislenih kazni. Jedna od najvećih u novčanom iznosu, inače, izrečena je, gle ironije, zbog "urušavanja ugleda ove lige?! Dakle, svi zbog činjenja na štetu košarke.

 

A oni koji vode ovu našu jadnu ligu i srpski košarkaški savez, zbog – nečinjenja. Odnosno, nemoći da blagovremeno i adekvatno reaguju i srpsku košarku izvedu na pravi put. Ali, sport, u ovom slučaju košarka (da ne pominjemo stanje oko FK Crvena zvezda), samo je ogledalo društva…
Mnogo su se pitali šta se još ružno može desiti na utakmicama Partizana i Crvene zvezde što već nije viđeno. I, verovatno nisu pretpostavili da će Duško Vujošević pre kraja treće četvrtine povući ekipu sa terena iz protesta protiv sudijskih odluka! Taj desetominutni prekid, međutim, nije ohladio glave. Jer, početkom poslednje četvrtine došlo je do opšte tuče na terenu, a onda i divljanja navijača, pa je usledio novi, jednočasovni prekid, da bi se tribine ispraznile.
Zar je imalo smisla igrati poslednjih nekoliko minuta i završiti utakmicu posle svega što se čulo i videlo u Pioniru? Ma kakva pravila bila…
Fakti su sledeći. U 28. minutu Bertansu je dosuđena (nepostojeća) lična greška u napadu, posle čega je trener Vujošević izveo ekipu sa parketa. Posle dvadesetak minuta pauze, crno-beli su se vratili i utakmica je nastavljena. Sve do 32. minuta (pri rezulttu 69:64 za Crvenu zvezdu), kada je Bertansu dosuđena peta lična greška, i to opet u napadu. Dok se letonski košarkaš u neverici hvatao za glavu, pokoškali su se mladi Milutinov i Amerikanac Nelson, što je izazvalo opštu tuču igrača. Kada su se oni nekako smirili, usledili su topovski udari, navijači su još ubacivali sve i svašta na teren…
Eplog: posle skoro sat vremena na parket su se vratila trojica košarkaša Partizana i petorica Crvene zvezde?! Sudije i delegat odlučili su da nastave utakmicu pošto su ispraznili tribine, a isključili sve ostale?!
S jedne strane Tepić, Lovernj i Bogdanović, a s druge Rebić, Dženkins, Lipovij, Simonović i Katić… Da odigraju poslednjih osam minuta i 15 sekundi… Bizarno, ali istinito.
I, ako nekoga baš interesuje, Crvena zvezda je pobedila sa 97:88 u utakmici koja je počela u 20.00 a završila u 23.20!
A cirkus bi trebalo da se nastavi u ponedeljak…

PARTIZAN 88
CRVENA ZVEZDA 97

PARTIZAN: Tepić 11, Lovernj 26, Pavlović 8, Dalo, Milutinov, Bogdanović 34, Gagić 9, Musli, Andrić, Bezbradica, Bertans, Šalić.
CRVENA ZVEZDA: Rebić 9, Mitrović 2, Lazić 10, Blažič 11, Simonović 11, Marjanović 6, Radenović 5, Katić 11, Nelson 12, Dženkins 16, Lipovij 4, Dragićević.
DVORANA: Pionir. GLEDALACA: 5.500.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here