Šamar za Albance iz Brisela: EU odbila ucene Haradinaja i Osmani

1
EPA/Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Evropska unija nastavlja svoje planove za dijalog, ignorišući izjave Prištine da pregovore sa Beogradom treba obustaviti, nakon hapšenja optuženih pred Specijalnim sudom, piše Gazeta Ekspres.

U odgovoru za taj list iz EU nisu komentarisane izjave vršioca dužnosti predsednika Vjose Osmani i lidera ABK Ramuša Haradinaja, navodeći planove za nastavak dijaloga.

Portparol za spoljnu politiku i bezbednost EU Peter Stano rekao je da u EU nisu komentarisane izjave stranaka o prekidu procesa dijaloga između Beograda i Prištine.

Stano je rekao da je dijalog u toku, i da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, početkom septembra, izjavili da daju prioritet integraciji u EU i nastavku pregovora.

– Evropska unija je facilitator dijaloga i fokusirana je na tu ulogu. Ne komentarišemo izjave različitih zvaničnika bilo koje strane – naveo je Stano za Gazeta Ekspres.

Dodao je da dijalog, nakon što je nastavljen u julu, napreduje sastancima na nivou stručnjaka i na najvišem političkom nivou.

– Lideri obe strane, predsednik Vućić i premijer Hoti, potvrdili su (u zajedničkoj izjavi od 7. septembra) da daju najveći prioritet integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine uz pomoć EU – rekao je Stano.

Naglasio je da je zajedničko razumevanje prioriteta od suštinske važnosti.

– Imati jasnu posvećenost i zajedničko razumevanje prioriteta od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije na evropskom putu – rekao je Stano.

Posle pet godina od formiranja Specijalnog suda, prošle nedelje su uhapšeni i prebačeni u Hag ključni šefovi Generalštaba OVK.

Bivši predsednik Hašim Tači, bivši predsednik Demokratske partije Kosova i Kadri Veselji i poslanik Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi, zajedno su vojnim avionom, prebačeni 6. novembra u Hag u Holandiji, kako bi se suočili sa optužbama Specijalnog tužilaštva za ratne zločine.

Dan ranije, bivši portparol OVK Jakup Krasnići, takođe je prebačen u Specijalni sud.

Nakon njihovog hapšenja lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zahtevao je od kosovske vlade da obustavi dijalog sa Srbijom.

Ovaj zahtev je premijeru Hotiju uručio na sastanku vlade ministar pravde, iz redova ABK Seljim Seljimi.

Zahtev je odbijen sa obrazloženjem da dijalog ne može biti prekinut.

– Moramo poštovati princip podele vlasti, posebno je ministar pravde jasan po ovom pitanju, ne intervenišemo niti komentarišemo odluke pravosuđa, u Vladi Kosova nema mesta za drugačije postupanje, imamo pravni osnov. Jasno je kako treba da se ponašamo u ovoj situaciji da bismo im legalno pomogli, Ustav je jasan kako dalje postupati kada zemlja nema predsednika, svako od vas mora da nastavi u punom kapacitetu. Ovo je stav koji moramo zauzeti kao vlada – rekao je Hoti.

U intervjuu za Dojče vele, vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani je ocenila da zbog trenutnih dešavanja nije vreme za nastavak dijaloga sa Srbijom.

Dijalog između Kosova i Srbije nastavljen je u julu ove godine nakon 20 meseci pauze kao rezultat Haradinajeve vlade koja je u novembru 2018. uvela takse na srpsku robu.

Poslednji sastanak na nivou eksperata u dijalogu, održan je 29. oktobra u Briselu, uz posredovanje izaslanika EU Miroslava Lajčaka, na kojem se razgovaralo o zajedničkim finansijskim zahtevima i imovini.

Na tom sastanku Kosovo je predstavljao koordinator za dijalog Skender Hiseni, dok je srpsku stranu predstavljao Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Evropska unija još uvek nije odredila datume za buduće sastanke između Beograda i Prištine bilo na nivou stručnjaka ili na višem nivou.

1 COMMENT

  1. Zlocinci bas sebe smatraju za ANDJELCICE ,teroristi isterali Srbe sa svojih imamja i svojih kuca i prisvojili teritoriju. Zlocinci se brane “mi smo vodili pravedni borbu ” to im je odbrana a sto su pobili Srbe i vadili organe i to je pravedna borba i imali preko 150 logora. Kakve gluposti pricaju ,ha ha ha to ni i najgluplji i najpristrasniji sudija trebao da odbaci kao odbranu za zlocine. Ko ih je naucio da takve izjave daju mesa “BABE I ZABE” i taj specijalni sud koliko da je pristrasan ovo nebi trebao da prihvati za odbranu,veoma veoma glupo i mizerno za obican svet a kamoli za te skolovane sudija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here