Sao Paulo ukras za biografiju

0

NEKA SE SPREME BRAZILCI: Zoran Tošić

Gostovanje u Sao Paulu i prijateljska utakmica protiv petostrukih svetskih šampiona svakako će ukrasiti biografije reprezentativaca Srbije. Bez obzira na ishod… Zapravo, zbog nekih trauma iz bliske prošlosti kad su u pitanju Južnoameričke ekipe (čitaj Argentina), bilo bi dobro da se momci selektora Skolarija ne razigraju u petak uveče.
Pre i posle toga uveliko će tema biti turbulencije u koje su zapali Ivanović, Kolarov, Tošić i društvo. Trio najiskusnijih svestan je da su "propadanja" evidentna. I javno priznaje da je u poslednjih nekoliko mečeva bilo perioda igre koji ne bi smeli da se ponavljaju.

Turneja
Njujork, 26. maj
Jamajka – Srbija 1:2
Čikago, 31. maj
Panama – Srbija 1:1
Sao Paulo, 6. jun
Brazil – Srbija

 -Istina je da ima neobjašnjivih isključenja, kad prosto nestanemo sa terena. Kao da nas nema. Ne znam zbog čega, ali svakako treba brzo da se reaguje – smatra Zoran Tošić i nastavlja analizu: – Ako je zbog umora na kraju sezone, biće dobro. A prosto drugačije ne uspevam da objasnim zbog čega nam puca presing. Istovremeno, ako se analiziraju mečevi protiv Jamajke i Paname mi smo sasvim solidan broj prilika stvorili, a protivnika, kakav god da je, držali daleko od gola, praktično bez šanse. I sve to pada u vodu jer smo primili golove, dozvolili da upadnemo u zonu nesigurnosti.
 

Jugoslavija – Brazil 8:4!
Na dan kad su "orlovi" stigli u Sao Paulo reprezentacija Jugoslavije je pre tačno 80 godina pobedila Brazil u Beogradu sa 8:4!
Meč je odigran na stadionu BSK-a pred oko 12.000 gledalaca i to je bio poslednji trijumf jugoslovenske, a kasnije i srpske reprezentacije protiv Brazila. Junak pobede tog 3. juna 1934. godine bio je Blagoljub – Moša Marjanović, koji je postigao tri gola. Za Jugoslaviju su igrali Čulić (Hajduk Split), Matošić (Hajduk Split), Belošević (Konkordija), Arsenijević (BSK), Stevović (BSK), Lehner (Slavija Osijek), Tirnanić, Marjanović, Vujadinović, Tomašević i Glišović (svi BSK).

Zoran Tošić kaže da svaki fudbaler sanja da jednog dana zaigra protiv Brazila i da njemu i saigračima dodatni motiv nije potreban.
– Verujem da će upravo snaga i moć Brazila biti motiv da turneju i čitavu sezonu zaokružimo na najlepši način, dobrom igrom i rezultatom u Sao Paulu – kaže Zoran Tošić.
Šta bi bilo kad bi bilo filozofija u sportu nije, baš, poželjna. Tek, teško je oteti se utisku da je Siniša Mihajlović napustio "orlove" u trenutku kad je tim "prohodao". Najteži deo ostao je iza. Praktično od traumatičnog gostovanja u Zagrebu i poraza od Hrvatske počeo je uspon. Jesen je protekla u igranju utakmice bez rezultatskog značaja. Ali igra je hrabrila. Da apsurd bude veći, i najveći protivnici Siniše Mihajlovića glasali su za njegov ostanak na klupi i nastavak ugovora. To se, međutim, nije dogodilo. Ljubinko Drulović je dobio ulogu "čuvara" reprezentacije u prolećnom i letnjem periodu. I trebalo bi što pre da se ozvaniči ko će oktobra u Jerevanu da izdiktira startnih 11 igrača sa zadatkom "mora da se pobedi" stari dužnik Jermenija. Jer, do te utakmice i početka novih kvalifikacija, posle revije u Brazilu, ostaje samo još sparing protiv Francuske, 7. septembra u Beogradu.
 

FILIP ĐORĐEVIĆ: Nema većeg stimulansa
I Filip Đorđević se slaže da protiv Brazila ne treba dodatni motiv.
– Iluzorno je da se priča o kvalitetima brazilskog tima niti ima potrebe da ih pojedinačno analiziramo. Oni su najveći favorit za osvajanje titule svetskog šampiona i tu je svakoj priči kraj. U Sao Paulu treba da ponovimo igru iz prvog poluvremena u prethodne obe utakmice, jer su to bili dobri periodi, a da padove ako je moguće ne ponavljamo. Stoji činjenica da smo na kraju sezone, da se na terenu oseća umor, ali verujem da će atraktivnost predstojeće utakmice biti najveći stimulans za nas – smatra Filip Đorđević.

Ljubazni domaćini
"Orlovi" su u utorak stigli u Sao Paulo. Ubrzana pasoška procedura, prtljag su ubacivali domaćini, dok su srpski fudbaleri i novinari čekali u biznis klubu uz kafu i sendviče. Domaćini preljubazni, osmesi na svakom koraku.
Ilija Petković, bivši selektor, a sad savetnik u reprezentaciji, oduševljen je Brazilcima.
– Hvala im za doček i za priliku da baš sa nama igraju generalnu probu pred Svetsko prvenstvo – rekao je Petković.
Bar na jedan dan smo učesnici SP…

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here