Savet bezbednosti održava hitan sastanak zbog ebole

0

U Savetu bezbednosti smatraju da treba utvrditi i rasporediti konkretn obaveze
 

 

Sastanak je za 18. septembar sazvala ambasadorka SAD u UN, Samanta Pauer, kao predsedavajuća Saveta bezbednosti ovog meseca.

 

Pauer je naglasila da SAD žele da se utvrde i rasporede "konkretne obaveze" za suzbijanje epidemije od koje je više od 2.400 ljudi – polovina zaraženih, umrlo u zapadnoj Africi ove godine.

 

Svetska zdravstvena organizacija je u petak ukazala da zdravstvo u Africi nije u stanju da se nosi sa epidemijom.

 

Na sastanku Saveta bezbednosti biće i predstavnici zemalja najteže pogodnjenih tom epidemijom – Liberije, Sijera Leonea i Gvineje, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen i koordinator UN za ebolu,David Nabaro.

 

Diplomate kažu da će se 25. septembra u Njujorku održati i poseban sastanak ministara pet stalnih članica Saveta bezbednosti o eboli, da bi utvrdili operativni plan za suzbijanje te smrtonosne bolesti, koji će podneti punom sastavu Saveta bezbednosti na razmatranje iusvajanje.

 

Diplomate kažu da će sastanak u četvrtak o eboli biti tek drugi put da Savet bezbednosti koji se obično bavi međunarodnim mirom i pitanjima bezbednosti, razmatra neko pitanje javnog zdravlja.

 

Pokojni američki ambasador u UN, Ričard Holbruk, organizovao je sastanak Saveta bezbednosti januara 2000. godine o pandemiji side, a ambasadorima je o tome govorio tadašnji potpredsednik SAD, Al Gor.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here