Šesti pehar za “Akademiju”

0

Na festivalu su učestvovala tri ansambla akademije: prvi, koji je od mogućih 100 poena za svoju koreografiju osvojio 98, drugi koji je dobio 97 bodova i treći koji je ocenjen sa 95.

– Ovaj festival nije takmičarski u tradicionalnom smislu te reči. To je više ocenjivanje i vrednovanje nečijih scenskih i muzičkih kvaliteta, onako kako su prikazani na pozornici. Odnosno, to je ocena jedne škole, ili grupe, ili čitavog pokreta u nekoj od brojnih igračkih disciplina na ovom festivalu (pored folklora, ocenjuje se i baleti i moderni ples, na primer). Zato je to dobra godišnja provera naših ansambala, njihove igračke kompetencije i entuzijazma i motiva, sa kojima i zbog kojih su u "Akademiji" – ističe Bata Marčetić, njen umetnički direktor i osnivač.

Za vredne "akademce" ni nakon najnovijeg priznanja nema odmora. Već 23. aprila treći ansambl putuje u Boston, na Nju England festival.

 

Tradicionalni godišnji koncert zakazan je za 15. maj u sali Rajerson univerziteta, gde će mladi folkloraši pokazati sve ono što su godinu dana vredno radili i uvežbavali.

 

Samo sedam dana nakon koncerta, prvi i drugi ansambl, kao i orkestar, putuju u Vašington DC i Harisburg, gde će s ponosom i ljubavlju pokazati ono najbolje iz srpske folklorne tradicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here