Youtube/Nintendo Games
Nintendo Switch

EU želi da smanji e-otpad zbog čega su doneti zakoni koji će uticati na buduće modele različitih uređaja, uključujući i konzole kao što su Switch i Steam Deck.

Iako je u nekom trenutku izgledalo da su, zbog mobilnih telefona i tableta, odbrojani dani ručnim konzolama i da gejmeri više neće da kupuju posebne uređaje kada u igrama na malim ekranima mogu da uživaju na uređajima koje već poseduju, pokazalo se da je potražnja za takvim gejmerskim konzolama manjih dimenzija i dalje velika.

Led je probio Nintendo sa svojim Switchem koji, osim na TV ekranima, može da se igra i na malom ekranu same konzole, a nakon toga se na tržištu pojavio Steam Deck i drugi slični uređaji.

Svi budući modeli takvih konzola imaće jedan veliki novitet koji će korisnici svakako ceniti. Radi se o zamenjivim baterijama tako da će sledeće generacije Switcha, Steam Decka i drugih ručnih konzola imati baterije koje će korisnici moći sami da izvade i zamene rezervnim baterijama. Razlog za tu odluku ne leži u nagloj promeni razmišljanja tehnoloških kompanija, već u – zakonu.

Naime, prema novoj regulativi Evropske unije, korisnici će baterije u svojim malim gejmerskim uređajima moći da zamenjuju sami, što u EU vide kao korak prema održivosti i smanjenju baterijskog otpada. Takođe, kompanije će morati korisnicima da pruže informacije o baterijima putem tzv. baterijskog pasoša koji će sadržati podatke o ugljeničnom otisku baterija, njegovim komponentama i sadržaju koji može da se reciklira.

Osim za konzole, odredbe ovog zakona odnose se i na druge uređaje i vozila, uključujući i električne bicikle i romobile. Baterije su ključne u procesu dekarbonizacije, naglasila je španska ministarka ekološke tranzicije Tereza Ribera, objasnivši da istrošene baterije i dalje sadrže brojne važne resurse koji bi trebalo da se ponovno iskoriste.

Iako se radi o zakonu koji će se primenjivati samo na države Evropske unije, pretpostavka je da tehnološke kompanije neće razvijati posebne modele svojih uređaja za EU, a posebne za druga tržišta tako da bi odmah mogle da dizajniraju konzole u kojima će sami korisnici jednostavno moći da zamene baterije na svojim gejmerskim uređajima.

Zbog jednog sličnog zakona, kojim EU želi da smanji količinu e-otpada, kompanije će na svojim uređajima morati da koriste USB-C slotove, što znači da bi i sledeća generacija Apple telefona trebalo da se povezuje s tim, a ne s Lightning priključkom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here