EPA/Clemens Bilan
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u novogodišnjoj poruci da je rat u Ukrajini prekretnica koja Nemačku stavlja u iskušenje i najavio nove pakete mera za suzbijanje krize koji na snagu stupaju sutra, 1. januara.

– Putin vodi imperijalistički agresorski rat u srcu Evrope. Ova prekretnica nas i našu zemlju stavlja u iskušenje – rekao je Šolc.

On je dodao da se “tu kriju i dobre vesti”: ruska vojska nije pregazila Ukrajinu za par dana, kako je Putin planirao, EU i NATO su jedinstveni, a Nemačka nije podlegla ucenama ruskim gasom, prenosi Dojče vele.

– Saosećamo s Ukrajincima koji ni u danima kao što je današnji ne mogu predahnuti od ruskih bombi i raketa. A posledice rata svi osećamo u svakodnevici, kada kupujemo u supermarketu, na benzinskoj pumpi ili plaćamo račun za struju ili gas – rekao je Šolc.

On je zahvalio svima koji pomažu prijem i zbrinjavanje ratnih izbeglica, dodavši da se 29 miliona ljudi dobrovoljno i humanitarno angažuje u raznim organizacijama.

Pohvalio je i one koji u Nemačkoj rade na energetskoj tranziciji i zaštiti klime.

– Ovo je zemlja u kojoj nikoga ne ostavljamo na cedilu – bilo u gradu ili na selu, bilo stare ili mlade, bilo imućne ili manje imućne, bilo one koji su rođeni ovde ili su se kasnije doselili – rekao je Šolc.

Socijaldemokratski kancelar je podsetio na nove pakete mera za suzbijanje krize koji u Nemačkoj na snagu stupaju sutra, 1. januara: naknada za stanarinu za ljude s malim primanjima, povećanje dečijeg dodatka i umanjenja poreza za ukupno 19 milijardi evra, subvencionisane cene struje, grejanja i gasa.

– Poštovani sugrađani, naše zajedništvo je naš najveći adut. Zato nam na početku ove Nove godine želim jedno: Ostanimo verni putu kojim smo krenuli prošle godine! Idemo hrabro dalje! – zaključio je Šolc.

Novogodišnji govor kancelara tradicionalno se u celini emituje na javnim TV poslednjeg dana svake godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here