Srbija traži da sudi Kapetanu Draganu

0

V. Sekulić
Hrvatska praksa suđenja Srbima, argument Beograda
 

Kako u Ministarstvu pravde kažu za "Vesti", ministar Nikola Selaković uputio je dopis ministru pravde Australije povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj zbog ratnih zločina navodno počinjenih u periodu između 1991. do 1993. godine. Ovo je treći put da se Srbija obraća pravosudnim organima Australije.

"Strahujemo da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima. Naglašavamo da je u sličnim postupcima do sada u Hrvatskoj izrečeno mnogo višegodišnjih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima Srba optuženih za ratne zločine", napisao je ministar Selaković svom australijskom kolegi.

Optužen da je ubijao zarobljenike

Optužnica koju je protiv Vasiljkovića podnelo tužilaštvo Šibensko-kninske županije tereti Kapetana Dragana da je mučio ratne zarobljenike, da je naređivao da oni budu ubijani i da je komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo i civilnih žrtava. Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira je sve ove optužbe.

Kao primer ovoj tvrdnji navode se i odluke kojom je zbog suđenja za navodne ratne zločine odbijeno izručenje Hrvatskoj koju su doneli pravosudni organi Velike Britanije u slučaju Milana Španovića.

– U dopisu se naglašava i da bi ekstradicija Vasiljkovića izazvala reakcije srpske zajednice u Australiji, ako i uznemiravanje javnosti u Republici Srbiji. Zbog toga su Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da preuzmu sve potrebne korake za sprovođenje krivičnog posutpka protiv Kapetana Dragana u Srbiji, u skladu s najvišim pravnim standarima – kažu za "Vesti" u Ministarstvu pravde.

Uz zahtev da se Kapetan Dragan ne izruči Hrvatskoj, u pismu australijskom ministru pravde Selaković naglava da su u Srbiji nepristrasno i nezavisno sprovedeni mnogi krivični postupci za ratne zločine počinjeni na teritoriji bivše SFRJ, a protiv državljana Srbije, bez obzira na to da li imaju državljanstvo još neke zemlje.

Pre tri nedelje australijski Savezni sud odbacio je poslednju u nizu žalbi na izručenje koju je podneo Kapetan Dragan. Inače, Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. godine, a na slobodi je bio samo krajem 2009. i početkom 2010, nakon čega je ponovno uhapšen. Australijska vlada je tek krajem 2012. donela odluku da će Vasiljkovića, koji je u Australiji živeo kao Danijel Sneden, izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem, podnet 2005. godine.

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here