Srednjovekovni manastiri na Kosovu nisu srpski?!

0

 

 

Krasnići je, povodom izjave ministra kulture Srbije Nebojše Bradića da Priština pokušava da prisvoji srpsku kulturnu baštinu, rekao da “Albanci nemaju ništa da ukradu, jer je to njihovo kulturno nasleđe vekovima”, prenosi KiM radio pisanje prištinskog dnevnika "Bota Sot“.

Na šestogodišnjicu martovskih nemira ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je da su “napori prištinskih vlasti da prisvoje srpsko kulturno nasleđe beznačajni, jer ono pripada Srbima, kao i cela teritorija Kosova", piše "Bota Sot“.

 

Krasnići, kojeg ovaj prištinski list u tekstu navodi i kao eksperta za srpsko pravoslavno nasleđe, nazvao je Bradića "lažovom".

“Mi ne krademo i nismo pljačkaši, pljačkaši su Srbi, konkretnije Srpska Pravoslavna crkva, u kojoj su se čak i fizički potukli zbog te krađe”, dodao je Krasnići.

 

U Ministarstvu kulture Kosova naveli su da su “svi kulturni i verski spomenici deo zajedničkog nasleđa svih građana Republike Kosovo”.

Ministar kuture Kosova Valton Bećiri je istakao da je pri kraju renoviranje svih srpskih pravoslavnih spomenika na Kosovu i da je Vlada Kosova odlučila da za ovaj projekat izdvoji pola miliona evra, piše "Bota Sot“.

 

Ćirilov: Neozbiljna izjava da crkve na Kosovu nisu srpske

Vršilac dužnosti predsednika Nacionalne komisije za saradnju sa UNESKO-m Jovan Ćirilov izjavio je danas da ne može da veruje da iko ozbiljan može da kaže da srednjovekovne crkve na Kosovu i Metohiji ne pripadaju Srbima i da su one vekovno kutlrno nasleđe Albanaca.

"Ne mogu da verujem da iko ozbiljan u Evropi može da kaže tako nešto posle stotina i hiljada naučnih stranica na temu naše srpske srednjevekovne umetnosti", izjavio je Ćirilov Tanjugu.

On je dodao da naše kulturno nasleđe koje je stavljeno na UNESKO-vu listu svetske baštine, pripada svima, baš zato što je proglašeno svetskim.

"Pripada celoj Evropi, pa naravno da pripada i Albancima kao članovima evropske zajednice. Ali ne mogu da razumem. Nema razloga da se falsifikuje istororija na takav način", rekao je Ćirilov. On je dodao da je to što je izrečeno naivno.

Moglo bi se reći da je bezopasno, rekao je v.d. predsednika Nacionalne komisije za sardnju sa UNESKO-m, ali i dodao da se "pokazalo da i najveće gluposti izgovorene u istoriji mogu da dovedu do tragičnih posledica".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here