EPA/Peter Komka

Šta je to supermesec, zašto se javlja i da li je zaista toliko super?

Dok kruži oko Zemlje mesec prolazi kroz faze koje se određuju njegovim položajem u odnosu na Zemlju i Sunce. Kada se Mesec, Zemlja i Sunce nađu u ravni tako da je Zemlja u sredini – odnosno Mesec i Sunce budu na suprotnim stranama u odnosu na Zemlju, vidimo pun Mesec; dok se npr. faza novog Meseca dešava kada su Mesec i Sunce na istoj strani u odnosu na Zemlju.

Mesec oko Zemlje ne putuje po savršenoj kružnici, nego je njegova putanja eliptična, a tokom nje on se približava i udaljava od Zemlje.

Najudaljenija tačka ove elipse naziva se apogej i u proseku je udaljena oko 405.500 kilometara od Zemlje. Najbliža tačka je perigej, i u proseku se nalazi na oko 363.300 kilometara od Zemlje. Svakog meseca, Mesec dostiže svoj apogej i perigej.

Pun Mesec može da se pojavi u bilo kojoj tački duž te eliptične putanje, ali kada se pun Mesec dogodi na ili blizu perigeja, izgleda nešto veći i svetliji od tipičnog punog meseca. Tada se on naziva supermesec.

Budući da supermesec nije zvanični astronomski pojam, ne postoji definicija koliko pun Mesec treba da bude blizu perigeja da bi se mogao nazvati “super”. Generalno, supermesec se odnosi na pun Mesec koji je 90 posto ili bliži perigeju.

Tačniji izraz koji se koristi u nauci je perigejska sizigija. Sizigija je poravnanje tri nebeska tela, u ovom slučaju Sunca, Meseca i Zemlje. Međutim, perigejska sizigija ne zvuči poetično kao supermesec.

Šta možete da očekujete?

Kao i kod bilo čega što se približi posmatraču, i supermesec će izgledati veći od prosečnog punog Meseca. Kada je najveći, može se činiti 14% većim u prečniku od najmanjeg punog Meseca.

Tokom supermeseca, u medijima često se pojavljuju obmanjujuće slike. Tehnika koja uključuje korišćenje dugog telefoto sočiva za fotografisanje Meseca pored zgrada ili drugih predmeta čini Mesec ogromnim u poređenju sa okolinom. Ovaj efekat može stvoriti sjajne fotografije, ali nema nikakve veze sa supermesecom. Zapravo, ove fotografije se mogu snimiti tokom bilo koje Mesečeve faze, ali će se verovatno koristiti u pričama koje promovišu supermesec.

Pun mesec je svetao, a supermesec još svetliji! Sunčeva svetlost koja se odbija od Mesec tokom njegove pune faze dovoljno je sjajna da baca senke na zemlju. Tokom supermeseca ta svetlost može da se poveća i do 30 procenata kao rezultat približavanja Meseca Zemlji, što je pojava objašnjena inverznim kvadratnim zakonom.

Šta ne očekivati?

Supermesec neće prouzrokovati ekstremne poplave, zemljotrese, požare, erupcije vulkana, snažne vremenske neprilike, niti cunami, uprkos onome što netačni i nenaučni špekulanti mogu sugerisati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here