Bivša predsednica opštine Preševo Ardita Sinani izrazila je žaljenje što američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni emisar za EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak, nisu sreli albanske lidere u Srbiji.

Sinani je zamolio Lajčaka i Eskobara da im izađu u susret, makar samo da saslušaju izabrane Albance u Srbiji.

„Gospodine Eskobaru i gospodine Lajčaku, pozivam vas da se upoznate sa nama, izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji. Da nas barem slušate”, napisala je ona.

Rekla je da je razumljiv susret Eskobara i Lajčaka sa predsednicim četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, ali je neshvatljiv nedostatak susreta sa izabranim Albancima Preševske doline.

„Ovakav pristup može čak doprineti slanju pogrešnih poruka u krugove koji promovišu destabilizaciju bezbednosno-stabilne situacije na Zapadnom Balkanu, upravo kao sada na severu Kosova. „Albanci u Preševskoj dolini posebno i oni u Srbiji uopšte, kao nevećinska zajednica, ostaju diskriminisani i potlačeni. To decenijama potvrđuju različiti zvanični izveštaji Evropske unije i odgovarajućih američkih administracija“, rekla je Sinani, prenosi Klankosova.tv.

Ona je navela i da se Preševska dolina kao region, ali i Albanci u Srbiji, suočavaju sa mnogim problemima zbog nenormalizacije odnosa Kosova i Srbije.

„Mnogi diplomirani Albanci na univerzitetima na Kosovu, državljani Republike Srbije, od ove dražave nemaju priznate svoje diplome oko 15 godina za redom. Ovo je samo jedan od problema vezanih za odnose Kosova i Srbije. Mnoga pitanja koja se obrađuju u dijalogu Kosovo-Srbija direktno su vezana za Preševsku dolinu kao region, i za Albance Srbiji uopšte. Zbog toga je kontraproduktivno da se u proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, uključi pitanje nevećinske srpske zajednice na Kosovu, a ne i pitanje nevećinske albanske zajednice u Srbiji“, napisala je Sinani. prenosi Klankosova.tv.

8 COMMENTS

  1. Naš nam je žao
    A Preševo hoćete da proglasite državom
    Pa to je u Srbiji 🇷🇸🇷🇸🇷🇸
    Morate opet ratovati
    Novi Račak naručiti
    Itd
    Pa dosta više
    Imate svoju matičnu državu
    Pa sretno vam bilo
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  2. Sta bi bilo kad bi bilo,Kad bi Albanci iz Prasevske doline uzeli Papire Albanije,i bi rekli na priznamo Drzavu Srbiju,i bi Galamili kao Srbija za Srba sa severa kosova,bi bilo prava djungla.Zooloski vrt Pravi.

  3. Ajde objavite slika albanskih groblja po Srbiji…a i srpska na Kosovu…Sram vas bilo nezahvalnici…Jel placate poreze, struju, infostan…Jel vam se ne svidja…idite gde je bolje…Mi vas ne teramo, kuce vam ne palimo, ne pljackamo vam stanove, letinu…

  4. Balkan je uvek bijo to dje jeste i danas,Kad su srbi stigli iz Donjecka u Karpate a iz karpata u Balkan,Koga su nasli ovdje ,naravno Albance,i Crnogorce,Oni nisu nosili Balkanski Brostor na ledha kad su dosli,
    Pa idite vi Srbi ed kud ste dosli,Tamo u Dinjeck Dambas i Rusku Stepu,Albanci Crnugorci, iHrvati su na svoje
    Citaj malo istoriju.

  5. stabilnost u srbiji moze da se postigne samo deportacijom iz srbije albanacaoa oni ugrozavaju sigurnost drzave a srbija nato ima medunarodno pravo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here