Švedska: Rat jugo-mafije okončan priznanjem

0

Crtež na kome je jedan od vođa ju-mafije u Švedskoj priznao ubistvo
 

Ubistvo se desilo 14. avgusta prošle godine, a mesec dana kasnije uhapšen je osumnjičeni koji je preko crteža priznao ubistvo. Naime, na saslušanju optuženi je tražio papir i olovku, zatim nacrtao skicu mesta zločina, tačku po tačku napisao kako je ubistvo izvedeno, a posle toga prestao da sarađuje sa istražiteljima.

Stariji brat podmetnuo bombu

Iako švedski tužilac nije želeo da priča o motivu ubistva, očigledno je da je u ovom slučaju bila reč o borbi za prevlast između dve zaraćene kriminalne grupe koje vode poreklo iz bivše Jugoslavije.

 

Stariji brat osumnjičenog za ubistvo je odranije u zatvoru zato što je postavio bombu ispred vrata jednog državnog tužioca.

 

Kada su policajci otišli u Kumla zatvor i pitali ga o ulozi mlađeg brata u ubistvu vođe jugo-mafije, on je tvrdio da nisu u sukobu ni sa jednim od mafijaša.

 

Ipak, posle ubistva 23-godišnjeg "Jugoslovena" pale su još dve žrtve, a većina vođa mafija sada je u zatvoru.

Neprijateljstvo između optuženog i njegovog vršnjaka, koji je kasnije ubijen, trajalo je još od tuče u noćnom klubu u Malmeu pretprošle godine. Rezultati DNK analize potvrdili su da je ubica sedeo u automobilu žrtve koji je koristio tokom bekstva.

"Kad smo dobili rezultate DNK analize, ostalo je još samo da izdamo nalog za hapšenje", kazao je državni tužilac Ola Sjostrand za švedske medije koji s velikom pažnjom prate ovaj događaj.

Oružje kojim je ubijen vođa jugo-mafije nađeno je odbačeno na ulici, a isti tip pištolja zaplenjen je kod osumnjičenog prilikom hapšenja.

 

Osumnjičeni je na početku saslušanja tražio papir i olovku, a zatim naočigled svog advokata i policijskih islednika nacrtao skicu mesta ubistva i detaljno opisao kako je zločin izveden.

"Nikakv plan nije stajao iza toga, možda je jaka depresija zbog koje sam lečen uticala na moju reakciju" napisao je osumnjičeni na istom listu papira.

U nastavku istrage, međutim, osumnjičeni je prestao da sarađuje, a na sva pitanja je odgovarao sa: "Nemam komentar!"

Osim DNK analiza i crteža, tužilac se poziva na više izjava svedoka koji su opisali ubistvo kao hladnokrvnu likvidaciju. Ubica je bio sam i pucao je kroz staklo automobila sa suvozačeve strane. Onda je obišao vozilo i izvukao žrtvu da bi ga "overio" sa još nekoliko metaka.

Značaj mentalnog zdravlja optuženog, koje je potvrđeno psihijatrijskim ispitivanjem, prema rečima tužioca, treba da proceni sud.

"Sam zločin bio je kontrolisan, ali ostali njegovi postupci mogu biti nekontrolisani. Ponašao se veoma bezobzirno", zaključio je Sjostrand.

 

Ubistvo na benzinskoj pumpi

Ubistvo mladića poreklom iz bivše SFRJ dogodilo se 14. avgusta prošle godine, a policija je tačno u 19.04 alarmirana o pucnjavi na benzinskoj pumpi u Malmeu.

 

Napadač je ispalio više smrtonosnih hitaca na 23-godišnjaka koji je sedeo u "volvou", a zatim pobegao. Andi Roberts, šef policije, kazao je za švedske medije da je to bila "hladnokrvan likvidacija" i da je policijska patrola, zajedno sa lekarima Hitne pomoći, brzo stigla na mesto zločina. Ipak, i pored svih napora nisu uspeli da spasu život mladiću za kojeg su u obližnjoj Univerzitetskoj bolnici konstatovali da je mrtav.

Mesec dana posle ubistva osumnjičeni je uhapšen na osnova tragova nađenih u vozilu.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here