Tadić opet na crtu Dodiku

0

Izborne karte u Republici Srpskoj polako se otvaraju. Do ponedeljka se moraju prijaviti kandidati, a nekoliko dana pre isteka roka jedno je sigurno, u trci za predsednika Srpske gledaćemo dvoboj Milorad Dodik (SNSD) – Ognjen Tadić (SDS).

Favorit : Milorad Dodik
 

I dok se za Dodikovu kandidaturu zna već mesecima, isticanje Ognjena Tadića u prvi plan posledica je nedeljnih odluka Glavnog odbora SDS-a koji je dao prednost Tadiću u odnosu na Miću Mićića. Biće to repriza duela iz 2010. godine kada je Dodik pobedio, a Tadiću je ovo treća kandidatura za predsedničku fotelju u proteklih sedam godina.
Spekuliše se da je vrh SDS-a ovakvu odluku doneo zbog najboljeg ličnog rejtinga Tadića u odnosu na sve druge funkcionere stranke, uključujući i lidera Mladena Bosića. S druge strane, Dodikova kandidatura nikada nije bila upitna.
U SDS-u su otkrili još neke karte, pa će tako Mladen Bosić biti premijer, ako ova stranka bude formirala vlast posle izbora. Što se tiče Predsedništva BiH, opozicija će i tu imati zajedničkog kandidata, a sasvim je izvesno da će to biti šef PDP-a Mladen Ivanić. I na tom planu je bilo žestokih polemika unutar samog SDS-a.
– Razumem situaciju u kojoj je Aleksandar Vučić morao dati Ivici Dačiću mesto premijera u Srbiji, to se dešava na neki način u razgovorima SNSD-a i DNS-a koji imaju neke slične probleme, ali to su stvari koje su pitanje političke trgovine. Naš prvenstveni cilj je da sklopimo ekipu, da damo Savezu za promene snagu da može da iznese ovaj zadatak koji stoji pred njim – rekao je Mladen Bosić.

Dileme u SNSD
Kada je SNSD u pitanju, u toj stranci i koaliciji koja je oko nje okupljena još je neizvesno ko će u trku za Predsedništvo. Sve bi trebalo da bude poznato danas, a zasad je u igri nekoliko imena. Dodik je prvo ponudio tu kandidaturu lideru DNS-a Marku Paviću, ali on nije zainteresovan za tu poziciju, pa je zatražio da neki drugi kadar njegove stranke bude kandidat, što je Dodik odbio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here