pixabay.com

Dok je već dobro poznato da deca nasleđuju inteligenciju od svojih majki, postoje stvari koje dolaze isključivo sa očeve strane.

Prema rečima stručnjaka, neke stvari koje dete nasleđuje prvenstveno se tiču muških gena, pa ih nikada neće dobiti od majke, već samo od oca, prenosi “Family Education”.

S obzirom da su naši geni zaista čudo, mnogo toga nasleđujemo od roditelja po rođenju i često nema načina da to izbegnemo.

Deca često nasleđuju sledeće tri stvari od svojih očeva:

Pitanja mentalnog zdravlja

Istraživanja su pokazala da su očevi ti koji mogu da prenesu mutirane gene svojoj deci koji dovode do mentalnih bolesti ili nekih drugih psihičkih problema.

Najčešća su stanja kao što su hiperaktivnost, šizofrenija ili bipolarni poremećaj. Isto tako, genetičarka Dana Breset objašnjava da je veća verovatnoća da će deca čiji su očevi stariji od 45 godina jednog dana imati poteškoće u učenju i povećanu sklonost ka depresiji ili anksioznosti.

Pol

Ako je tata ikada razočaran što nema dečaka ili devojčicu, to je samo njegova zasluga. Poznato je da su muškarci jedini odgovorni za određivanje biološkog pola deteta, kaže Breset.

Visina

Fizički izgled deteta često više zavisi od očevih gena nego od majčinih. Stručnjaci tvrde da postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine deteta.

Iako ova osobina potiče od maminih i tatinih gena, postoje dokazi da tatini geni imaju veću ulogu u određivanju visine. Breset tvrdi da ako je tata visok, veća je verovatnoća da će dete biti visoko kada odraste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here