D. Matić
Svečani čin: Otac Dragan je osveštao badnjak

Proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika Rođenja Hristovog u Bonu je počela liturgijom na Badnji dan u hramu Vaznesenja Gospodnjeg koju je služio sveštenik Dragan Čolaković. Kako to obično biva za ovakve velike i značajne praznike hram je bio premali da primi sve vernike iz Bona i okolnih mesta koji su se okupili da obeleže praznik, ali i da svojim kućama ponesu badnjake koji su deljeni posle završetka liturgije. Obeležavanje dočeka Hristovog rođenja završeno je paljenjem badnjaka i posluživanjem na platou ispred crkve.

Obeležavanje dana Hristovog rođenja nastavljeno je sutradan, u nedelju, prvog dana Božića kada je služena božićna liturgija tokom koje se veliki broj vernika, koji su se pridržavali strogih pravila posta, pričestio. Posle liturgije priređena je zakuska za sve vernike koji su želeli da malo ostanu i druže se uz kafu i kolače.

Oba dana otac Dragan je čitao poslanice, na Badnji dan patrijarha Porfirija, a na Božić episkopa Grigorija, i u besedama zahvalio vernicima koji su se okupili u velikom broju.

Posle “lutanja” i čestih promena adrese hrama (bogoslužbenog mesta) ovo je drugi Božić koji se obeležava u Oberbahemu (lokalna zajednica Vahtberg), nadomak Bona, i po svemu sudeći ostaće stalna lokacija jer ispunjava mnoge uslove neophodne za funkcionisanje parohije.

Najmlađi u potrazi za poklonima

Folklor u pripremi

Sve je spremno za početak rada folklorne sekcije pri crkvenoj parohiji Bon. Zvanični početak i prve probe biće sredinom januara. Osim folklora, počeće i nastava veronauke za decu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here