U kolu tri generacije igrača

0

Pre 10 godina u Minhenu je osnovano Kulturno-umetničko društvo Jelek koje je okupilo pripadnike srednje generacije zaljubljene i narodne igre i nošnje. Jubilej je proslavljen u subotu u društvu gostiju članova KUD-a Kolovit iz Gradiške u Republici Srpskoj i minhenskih društava "Sveti Sava" i Soko.

Slavljenici: Svi uzrasti na sceni
 

Naravno, bila je ovo prilika da na sceni zaigraju i slavljenici pa su posetioci mogli u kolu da vide pripadnike tri generacije.
Angelina Lebel predsednica i jedan od osnivača KUD-a Jelek zahvalila je svima koji su aktivno radili ovih 10 godina, kao i onima koji su podržavali njihov rad. Ona je prisutnim osnivačima Jeleka uručila prigodne poklone i pomenula i one koji nisu bili na proslavi.
KUD Jelek osnovali su Milka Stanišljević, Danijela Vukičević, Lucija Baumgartner, Lazar Kajkut, Božica Kovačević, Milica Apostolović i Angelina Lebel. Prvi umetnički rukovodilac bio je Lazar Kajkut.
Tokom prethodnih 10 godina KUD Jelek je okupljao sve veći broj članova, uglavnom ženske igrače s kojima danas radi umetnički rukovodilac Nedeljko Vodogaz. Društvo je imalo dosta nastupa, članovi ovog društva inicirali su zajednički godišnji koncert minhenskih folklornih društava povodom Vidovdana koji ima humanitarni karakter.

Gosti na proslavi su uživali u nastupima folklornih sastava
 

Na proslavi jubileja, prvih 10 godina, članovi KUD Jelek ugostili su narodni orkestar, pevačku grupu i folklor KUD-a Kolovit iz Gradiške koje je osnovano 1992. godine i ima oko 350 članova. Oni su oduševili publiku pesmom, igrom i svirkom,a deo svog igračkog repertoara uz domaćine KUD Jelek, prikazali su i članovi SKD "Sveti Sava" i KUD Soko iz Minhena.

Neki od osnivača Jeleka
 

Organizovana je i tombola sa vrednim nagradama a među gostima na proslavi bio je i konzul za ekonomska pitanja mr Igor Bajić iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu.
Pored narodnog orkestra iz Gradiške, za dobro raspoloženje gostiju i slavljenika brinuo je i Stjepan Govedarica na klavijaturama.

 

Ilona dovela i unuke
-U našem društvu pristiže i treća generacija igrača. Tako je Ilona Simić sa nama od početka, a u folkloru su igrale i danas igraju njene kćerke Jasna Finkenceler i Vesna Katić koje su dovele svoje dve kćerke i sinčića. Oni su počeli da vežbaju folklor i naša su treća generacija igrača – s ponosom ističe Angelina Lebel.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here