Ugrožena ekonomska i socijalna prava

0

Fonet/N. Đ.
U porastu broj pritužbi građana na ekonomsku situaciju: Saša Janković
 
 

U saopštenju zaštitnik je naveo da je u porastu broj pritužbi građana na tešku socijalnu i ekonomsku situaciju izazvanu gubitkom posla ili smanjenjima zarada i penzija.

"Organi javne vlasti dužni su da pri donošenju i sprovođenju odluka, pa i onih koje su inspirisane štednjom, striktno poštuju Ustav i zakone. Nikako se ne bi smelo događati da visoki državni funkcioneri, uključujući i ministre, samovoljno odlučuju o pitanjima koja su striktno uređena zakonom", istakao je Janković.

On je istakao da je Vlada Srbije po prvi put počela da se organizovano stara o izvršenju preporuka zaštitnika građana i procenat otklanjanja nepravilnosti u postupcima kontrole rada organa vlasti koje pokrene ombusman izuzetno je, i za evropske uslove visok – preko 90 odsto.

"Ipak, mesta zadovoljstvu nema jer organi vlasti i dalje jako često postupaju nepravilno i nema dovoljno unutrašnje kontrole njihovog rada", kazao je Janković.

Zaštitnik je ukazao da je u periodu ekonomske krize posebno velika i opasnost od nasilja i upozorio na nužnost represivnih mera protiv nasilnika, ali i značaj generalne prevencije koja je zapostavljena.

"Rodna ravnopravnost i zaštita prava deteta moraju da ostanu visoko na listi prioriteta organa javne vlasti, ali i društva u celini", istakao je Janković i dodao da je u nastojanju sa doprinese stvaranju uslova za prevazilaženje tog problema Skupštini Srbije ponudio model zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović predstaviće sutra model zakona o rodnoj ravnopravnosti na sednici skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Zamenik zaštitnika za prava nacionalnih manjina Robert Sepi sastaće se sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, a zamenik zaštitnika za prava lica lišena slobode Miloš Janković posetiće Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

Zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom i starijih Vladana Jović posetiće "male domske zajednice" koje imaju za cilj pružanje podrške za samostalni život osobama sa mentalnim smetnjama, piše u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here