Upozorenje na probleme

0

Svrab uglavnom većina ljudi ne shvata ozbiljno i ne obraća pažnju na signale koje šalje organizam preko kože, smatrajući da je reč o bezazlenoj alergiji. Međutim, taj isti svrab može da bude i upozorenje na vrlo ozbiljne bolesti! Koliko je svrab važan simptom, pokazuju i sve češća istraživanja i koja se bave najvećim organom ljudskog tela – kožom.
Svrab ili pruritus, stručno rečeno, može da ukaže i na neke infektivne bolesti kao i na bolesti unutrašnjih organa, neurološke i psihijatrijske probleme, ali i da bude posledica uzimanja lekova. Javlja se kod pacijenata svih uzrasta, pri čemu je, ipak, malo izraženiji kod starijih ljudi. Iako ne postoje precizni statistički podaci, zna se da od svraba pati veliki broj pacijenata. Svrab se javlja kod psorijaze, dečjeg ekcema, suve kože, koprivnjače, šuge, ali i kod drugih bolesti karakterističnih za kožnu regiju, pa čak i kod akni. Na svrab koji se javlja u perianalnoj regiji (oko rektuma) posebno treba obratiti pažnju jer mogu da ga uzrokuju crevni paraziti, gljivične i seboroične promene, alergijski kontaktni dermatitis, bakterijske infekcije, malignitet, dijabetes, pa čak i psihogeni faktori. Takođe, ne treba ignorisati ni svrab stidne regije, koji je uglavnom posledica iritirane kože u kontaktu sa kozmetičkim ili drugim preparatima, a može da bude izazvan ekcemom, kandidozom, psorijazom… Ipak, bez obzira na navedene razloge, svrab je najučestaliji kod dečjeg ekcema ili pacijenata sa suvom kožom. Sa starenjem koža postaje sve suvlja, pa je shodno tome i svrab intenzivniji.
Kod infektivnih bolesti svrab može takođe da bude vrlo izražen, pogotovo kod šuge i kod crevnih zaraza, naročito kod enterobioze do koje dovode parazitarne infekcije stolice. Osipi po koži su često praćeni nesnosnim svrabom, a posebno intenzivan svrab može da se javi kod sistemske skleroze, kao i Sjogrenovog sindroma koji karakteriše suva sluzokoža usta, jezika, očnih kapaka… Endokrine i maligne bolesti takođe se manifestuju svrabom. Sve u svemu, lista bolesti koje mogu da se manifestuju ovom neprijatnom pojavom prilično je dugačka. Obavezno treba potražiti pomoć stručnjaka.
Svrab može biti naročito izražen kod osoba s osetljivom kožom. Takva koža se prepoznaje po crvenilu, svrabu, bockanju i peckanju. Do ovakvog stanja mogu da dovedu fizički faktori, ali i preterana upotreba sapuna i vode, koja isušuje kožu.

 

Reakcija na lekove
Svrab može da bude i posledica uzimanja lekova. Može da se ispolji pri prvom, ali i pri svakom sledećem uzimanju ili nanošenju leka. Međutim, vrlo je teško razlikovati svrab kao posledicu uzimanja medikamenata, a otežavajuća okolnost je i što na stotine lekova mogu da izazovu ovu neprijatnu pojavu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here