pixabay.com
Ilustracija

Nije bitno koliko godina tačno imate, memorija vam je bitna za apsolutno sve u životu. Bilo da su neke dugoročne ili kratkoročne informacije, bitno je da ih obradite i sačuvate.

Ovo su saveti koji mogu da pomognu u održavaju zdravlja našeg mozga

1. ISHRANA

Još od malih nogu, hrana je presudna u razvoju našeg mozga. Nekvalitetna hrana utiče na povećanje telesne mase i loše deluju na mozak.

Ograničite unos šećera, prerađene hrane, rafinisanih žitarica.

Proteini životinjskog porekla treba da povećate, zdrave masti, i antioksidanata.

2. MASNE KISELINE

Kada pričamo o zdravim mastima, omega 3- kiseline su od presudnog značaja za sve funkcije vezane za naš mozak. Najviše se nalazi u morskim ribama.

Davna istraživanja su pokazala da konzumacija omega tri kiselina poboljšava memoriju, povećava protok krvi u mozgu i još mnogo toga.

3. VEŽBANJE

Nešto najbolje što možete priuštiti svom telu a u isto vreme i mozgu je – vežbanje. Povećaa belu i sivu materiju u mozgu, koja je presudna za sve važne funkcije pamćenja.

Stručnjaci preporučuju pola sata minimalno da se vežba, bar pet puta nedeljno.

4. SPAVANJE

Svi smo već upućeni da je sad presudan za naše opšte normalno funkcionisanje i blagostanje celog tela. Dok spavate, vaš mozak uzima sve informacije i sve što je nepotrebno on odbacuje. Kada niste dovoljno naspavani, ostajete prebukirani svim nepotrebnim informacijama, što vam izaziva glavobolju, lošu koncentraciju i loše raspoloženje.

5 COMMENTS

  1. Sve je ovo tačno. Ako zamislimo mozak sa milijarde neurona i kad bi svaki bio jedna sijalica, videli bi smo da mozak troši najviše energije. Vremenom smanjenjem energije neke sijalice se gase i ostaju rupe u sećanju. Nauka je do nedavno mislila da mozak ne može da se regeneriše i povrati prekinute veze sa sijalicama (neuronima). Najnovija istraživanja pokazuju da je to moguće ako nije previše mozak oštećen i sa mnogo grupa pregorelih sijalica. To je LITIJUM OROTAT. (eto zašto se može koristiti litijum pored baterija,nuklearnog oružja i drugih proizvoda). Koliko se sećam to je doza oko 45 mikrograma
    Za mozak je pored navedenih sastojaka u tekstu dobar i lecitin jer obnavlja mjelin (nešto kao oguljenu izolaciju sa kablova). Naravno ja sam mašinac ali pratim i svetska dosignuća na polju medicine. Gde sam našao da bolu cirkulaciju u mozgu i obnovu može koristiti i infra crveno svetlo talasne dužine 810 nanometara ( to je skoro kraj crvenog spektra)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here