Youtube/Printskrin
Džudi Rajzing Ranke

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke izjavila je da “Crna Gora treba brzo da formira Vladu”, a ta Vlada, kako je navela, “treba da nastavi da podržava zajedničke EU i evroatlantske vrednosti koje su javni stav Crne Gore od sticanja nezavisnosti, posebno od prijema u NATO”.

Ona je saopštila da to uključuje politiku koja bi osudila rusku agresiju, koja se zalaže za integritet ukrajinske teritorije i primenjuje sankcije EU prema Rusiji.

“Istovremeno, ta politika bi podstakla aktivno učešće Crne Gore u NATO-u, zaštitila manjinska prava i podržala suverenitet susednih zemalja i imala dobrosusedsku politiku, uključujući Kosovo”, poručila je ambasadorka Rajzing Rajnke na jučerašnjoj konferenciji Digitalnog forenzičkog centra.

Ona je, kako prenosi Glas Amerike, kazala i da je “od suštinskog značaja da postoji oprez kako bi se osiguralo da zlonamerni akteri i zlonamjerne informacije ne izopače volju naroda, pošto su ljudi izabrali evropski put, glasali su pre svega za evroatlantske vrednosti i partije”.

Rajnke je poručila da Crna Gora može biti sledeća članica Evropske unije, ali da “mnogo toga mora da se uradi”.

Mandatar za sastav 44. crnogorske vlade Milojko Spajić je 11. septembra najavio da ima podršku većine u parlamentu za njen izbor, i skoro mesec dana zatišja u pregovorima, i dalje je neizvesno hoće li lider Pokreta Evrope sad, pobednika junskih izbora, uspeti da obezbedi tesnu većinu od 41 od 81 poslanika, koliko ih je u Skupštini Crne Gore.

Glas Amerike piše da Spajićeva tvrdnja da ima većinu i bez poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore – nepoželjne zapadnim partnerima i građanskim partijama zbog dugogodišnje proruske profilacije – i Ujedinjene reformske akcije Dritana Abazovića, te neslaganje sa tom odlukom predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i pojedinih poslanika sa liste PES-a, otvorile su pitanje da li će 37-godišnji ekonomista uspeti da dobije glasove svih poslanika svoje partije, ali i očekivanu podršku drugih lista.

Spajiću, koji za sada ima nedvosmislenu podršku Demokratske Crne Gore i lista manjinskih naroda, za izbor vlade je i dalje neizvesna podrška dva poslanika Socijalističke narodne partije, čiji lider Vladimir Joković je prošle nedelje najavio da bi njihovi poslanici mogli da podrže samo vladu sa podrškom od najmanje 49 poslanika, koju mandatar u ovom trenutku nema.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je juče na Žabljaku da je njegov stav o formiranju Vlade jasan i nepromenjen i da je najvažnije da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spoljne politike.

Reagujući na izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, da treba izbeći da se u crnogorsku vladu uvede antizapadna stranka, Milatović je rekao da je njegov stav o formiranju Vlade jasan i nepromenjen i da je najvažnije da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spoljne politike.

3 COMMENTS

  1. Народски речено
    Ова амбасадорка каже само Србске партије елиминишите
    И запамтите и пошље мила опет мило
    Срби су дали гласове за новог председника и сад ће тај исти да их елиминише и искључи из владе , то тражи амбасадорка.
    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Не разумем зашто црногорска држава дозвољава оваква понижења ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here