pixabay.com
Bela kuća

Desničarsko krilo Republikanske stranke u Predstavničkom domu SAD, u kojem ona ima tesnu većinu, odbacilo je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade, koji je podržao predsedavajući Kevin Mekarti, čime je gotovo sigurno da će vladine službe biti delimično zatvorene od nedelje, prenosi Rojters.

U donjem domu Kongresa je sa 232 glasova protiv i 198 za predlog, odbijena mera da se vlada privremeno finansira 30 dana, da bi se zakonodavcima dalo više vremena da pregovaraju.

Predlog je predviđao smanjenje budžetskih troškova i uvođenje ograničenja na imigraciju i graničnu bezbednost, što su republikanski prioriteti koji nisu imali mnogo šanse da budu usvojeni u Senatu, u kojem većinu imaju demokrate.

U Americi, zakonski predlog moraju da usvoje oba doma Kongresa, pre nego što ga potpiše predsednik SAD.

U međuvremenu, u Senatu se raspravlja o odvojenoj dvostranačkoj meri za privremeno finansiranje vlade do 17. novembra.

“Neuspeh je samo ako odustanete. Još nije sve gotovo. Imamo druge ideje”, saopštio je Mekarti novinarima koji nije izneo više detalja o mogućem rešenju.

Ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju vlade, od nedelje u ponoć, stotine hiljada vladinih službenika u SAD biće poslato na prinudni odmor.

Komisija za hartije od vrednosti će obustaviti većinu regulatornih aktivnosti, a zatvoriće se i Američka služba nacionalne parkove, navodi Rojters.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da će zatvaranje vlade ugroziti ekonomski napredak, obustavljanjem ključnih programa za mala preduzeća i decu, i da bi moglo da odloži ključne infrastrukturne radove.

Delimično zatvaranje vlade 1. oktobra bilo bi četvrto u poslednjoj deceniji, a usledilo bi samo četiri meseca nakon što je savezna vlada SAD zbog spora u Kongresu bila blizu situacije u kojoj ne bi bila u mogućnosti da izmiruje obaveze od 31 biliona dolara, navodi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here