EPA/Filip Singer
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sinoćnja neformalna večera sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem bila veoma teška, a da su nemački predstavnici insistirali da ono što je potpisano u Briselskom sporazumu mora da se sprovede.

Na pitanje da li može da otkrije neke detalje tog susreta i da li je došlo do pomaka, Vučić je odgovorio da ne voli da govori o detaljima, ali da je razgovor bio “mnogo, mnogo težak”.

– Nastaviće se razgovori. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ide u Brisel 13. maja da pokušamo nešto da dogovorimo – rekao je Vučić i dodao:

– Naša pozicija je teška, užasno komplikovana, izjavama predsednika Rusije Vladimira Putina još više. Plašim se da će i ekonomski biti sve teže.

Istakao je da je za Beograd problem što neki odbijaju da uopšte govore o Zajednici srpskih opština, ali da je važno što su svi nemački predstavnici govorili da potpisano mora da se sprovede.

– Sada vidite da i ono za šta smo bili kritikovani, postaje naša tačka oslonca, i da ono za šta su govorili da je loše po nas, sada drugi ne žele da primene – rekao je Vučić.

A, kako je rekao, o detaljima mu je besmisleno da govori, jer ne želi da na taj način prikuplja političke poene ili da se junači.

– Moj posao je da se borim za Srbiju, i to ću nastaviti da radim – rekao je Vučić.

“Situacija i u političkom i u ekonomskom smislu nikad teža”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pozicija Srbije teška i komplikovana, a da je izjavom Vladimira Putina (da su Donjeck i Lugansk postali nezavisne na osnovu presedana Medunarodnog suda pravde prilikom odlucivanja o nezavisnosti Kosova) dodatno iskomplikovana.

Ukazao je da je pozicija Srbije postala gotovo nemoguća i to ne našom krivicom.

On je rekao da će sutra o svemu da govori građanima, ali da situacija i u političkom i u ekonomskom smislu nije bila nikada teža.

Vučić je naveo da je Srbija do sada uspevala da prevaziđe teškoće i da je imala snažnu ekonomiju.

Izneo je i da je velika vest što je stopa rasta u prvom kvartalu bila 4,3 odsto, iako je u martu koji je najvažniji mesec bio rat u Ukrajini.

Istakao je i da za investicije mora i dalje da se bori iako ih nema nigde u Evropi i svuda su tri puta manje nego prošle godine.

– Teška pozicija za nas ali sagledaćemo sutra sa narodom i predociti stvari – rekao je Vučić, dodajući da će početkom juna da razgovara i sa političkim partijama i da se konsultuje o tome šta ljudi misle.

Vučić: Srbija ostaje na evropskom putu, vojno neutralna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući mogućnost eventualnog zaokreta politike Beograda usled spoljnih pritisaka, da je Srbija na evropskom putu, vojno neutralna i da će biti neutralna.

– Mi smo trećeg dana napada na Ukrajinu saopštili naše strateške statove, i koliko god oni bili teški i komplikovani za braniti pred svima koji vas teraju da budete deo čopora, na bilo kojoj strani, 71 dan je Srbija na istoj poziciji – poručio je Vučić.

On je kazao da juče u razgovorima u Berlinu nije skrivao našu poziciju i da je govorio otvoreno i fer.

Predsednik Srbije je najavio da će u obraćanju javnosti govoriti o svim posledicama i problemima s kojima ćemo se suočavati i sa tim šta će biti naš odgovor po tom pitanju.

“Pregovori s Rusima o gasu posle 10. maja”

– Srbija zavisi 100 odsto od ruskog gasa i uvozi 60 procenata ruske nafte i nema sada reči o diverzifikaciji sanbdevanja – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok.

– O kakvoj diverzifikaciji da govorimo? Mi ćemo tek za dve godine imati mogućnost da nešto dođe do Srbije, ali pitanje je šta da dođe. Mi tek radimo bugarski interkonektor, Bugari tek treba da raspišu tender ovih dana, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade sa svoje strane. Šta da dovedemo? Odakle? To ne pada s neba – rekao je Vučić.

Dodao je da Nemačka uzima 55 odsto ruskog gasa, Srbija 100 odsto i da imamo problem i sa gasom i sa naftom.

– Mi sad s Rusima krećemo u pregovore posle 10. maja o ceni gasa i svemu ostalom. Za naftu imamo više problema. Da li ćemo Južnom družbom, odnosno Janafom da dovozimo naftu, jer drugačije ne možemo, a sad ko je sankcionisan ko neće biti to nam tek ostaje da proučavamo – rekao je predsednik Vučić.

Naveo je da poslednjih mesec dana kupujemo 60 odsto ruske nafte umesto iračke, jer je ruska jeftinija i da ona dolazi preko Hrvatske.

– Šta sad, da je dovlačimo u baržama svaki dan i da ne koristimo naftovod? Zato se bune Mađari, Slovaci, zato njihov ministar kaže da će to da bude katastrofa za evropsku ekonomiju – naglasio je Vučić.

On je podsetio da je gas bitan i za privredu, jer veliki broj fabrika su nemačke i da su od 15 najvećih izvoznika, pet, nemačke kompanije, a u 100 najvećih fabrika 50 je nemačkih

– Mi sad hitno moramo da radimo skladista za naftu, pregovaramo sa Britancima, moramo da vidimo kako da dogradimo skladišta gasa da za dve godine imao milijardu kubnih metara negde da stavimo da bismo imali gasa za tri meseca – naveo je Vučić.

Podsetio je da imamo najjeftiniju struju, hleb i ulje u Evropi i najavio da će narednih dana država da „podvuče crtu“ oko hrane i energenata da vidi čime raspolaže.

“Zadovoljan sam”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na kraju posete Berlinu, da su razgovori bili teški, ali da je zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom.

Vučić je, nakon sastanka sa šefice nemačke diplomatije Anelene Berkov, preneo da je i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, na čiji poziv je boravio u Berlinu, a i sa ministarkom razgovarao o svim važnim pitanjima, kao što su evropska perspektiva, kriza u Ukrjaini, situacija na KiM.

– Nisu bili jednostavni razgovori, ali sam zadovoljan velikim intersovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom. To je važna vest – objasnio je on.

Vučić je ukazao da je u prva tri meseca trgovinska razmena sa Nemačkom povećana za 26 odsto.

– To ne znači da će taj nivo biti na godišnjem nivou, ali će svakako biti iznad sedam milijardi evra. Ode u nebesa Nemačka kao trgovinski partner, postaje neuporedivo značajnija. Prećiće po prvi put 15 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa inostranstvom, ubedljivo je najznačajnija zemlja – objasnio je on.

Vučić je kazao da neki delovi razgovora nisu bili jednostavni i laki, ali ne može uvek da se izabere lak put.

Preneo je da razgovore sa nemačkim partnerima završava danas u 12:30 u Beogradu susretom sa ministarkom odbrane Kristinom Lambreht.

1 COMMENT

  1. Један човек може понекад да буде уплашен, али стално бити уплашен и то ширити стално око себе није у реду. Постоје у овој земљи многи паметни, здрави и одмерени људи, треба да посаветују реално нашег уплашеног председника ако он хоће да их чује, шта је за народ стварно најбоље и онда то сви заједно да спроводимо и радимо, овако медијски свакодневно уплашени и стручно испрепадани нећемо далеко стићи! Само некооперативан појединац ради многе послове уместо свих других , а то никако није добро.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here