Vesti
Dukat će odigrati i kolo Svrljig

Među izvođačima koji će se ove godine po prvi put predstaviti publici na Srpskom folklornom festivalu u Bonirigu je i Ansambl „Dukat“ iz Perta.

Jedno od najmlađih folklornih društava srpske zajednice u Australiji predvodiće Mira Podraščanin, koreograf i osnivač ovog ansambla, koja iza sebe već ima niz učešća na manifestaciji u Sidneju.

– Ranijih godina sam na Festival vodila folklorne grupe „Krajine“, a sada prvi put dolazim sa „Dukatom“. Ove godine nas dolazi, zajedno igrači i roditelji, oko 30. Sidnejskoj publici će se predstaviti mala i izvođačka grupa „Dukata“. Mališani će odigrati Igre iz Srbije, a izvođači će se predstaviti sa dve koreografije, s igrama iz Svrljiga i Gornje Pčinje – kaže za „Vesti“ Mira Podraščanin.

Izvođačka grupa Dukata predstaviće se igrama iz Gornje Pčinje

Prema njenim rečima, Festival u Bonirigu je jedan od najvećih događaja srpske zajednice.

– Upravo gledam program i vidim da i ove godine dolazi veliki broj grupa iz cele Australije. Program će biti zaista bogat i veoma se radujemo što ćemo biti deo takvog događaja. To je takođe veoma dobro za našu decu da vide takav jedan veliki festival, i mnogo toga što će se dešavati na jednom mestu. Za njih će sve to biti izuzetno interesantno i daće im i motivacije kada budu videli kako druga deca igraju, jer zaista će biti igrača iz svih krajeva zemlje. Sviđa mi se kako je ceo Festival osmišljen, biće i zanimacije za decu i izložbe vozila, super je – priča naša sagovornica.

Koreograf Mira Podraščanin sa članovima izvođačke grupe Dukata

Neki od članova „Dukata“ su i ranije dolazili sa svojim koreografom na Festival u Bonirigu, kada su bili članovi „Krajine“.

Dukat spreman za Bonirig

– Imamo i igrača kojima ovo neće biti prvo učešće. U subotu uveče ćemo biti na zabavi zajedno sa ostalima i verujem da će to biti dobra prilika da se upoznaju i druže sa vršnjacima. U nedelju smo ceo dan okupirani predstavljanjem folklornih grupa, kada moramo da vodimo računa kada ko nastupa, i da budemo pripremljeni na vreme – kaže Mira.

Koreograf Mira Podraščanin sa članovima mlađe grupe Dukata

Naša sagovornica dodaje i da se priprema da ove godine treći put zaredom organizuje Internacionalni folklorni festival u Pertu.

Srpska razigrana omladina

– Ove godine nam prvi put dolazi „Oplenac“ iz Adelajda, a verujem da će biti još iznenađenja za publiku. Kao i prethodnih godina, očekujemo između 150 i 200 igrača, i blizu 500 posetilaca. Festival je zakazan za 11. novembar – kaže Mira Podraščanim, uz topao poziv folklornim grupama iz cele Australije da dođu na Internacionalni festival u Pertu.

U Bonirig dolaze i najmlađi članovi Dukata

Sve za folklor

Mira Podraščanin je dobro poznata u folklornim krugovima kao osoba koja se rado uhvati u kolo sa svojim igračima i nastupa s njima.

Mira vodi kolo u Bonirigu 2016.

– Ove godine neću nastupati, vreme je da se malo odmorim. Ali zaista, kad god smo bili u Bonirigu igrala sam. Da ide moja veteranska grupa „Dukata“ možda bih igrala. Međutim, desilo se da je mnogo mojih veterana otišlo sad za Srbiju na odmor, tako da ćemo se mi predstaviti publici u Bonirigu nekom drugom prilikom – obećala je Mira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here