Zbog zagađene vode nema plivanja za časni krst

0

Beta/AP/B. G.
Bakterije pobile ribe u jezeru, ljudima zabranjeno plivanje
 

Uprkos velikom interesovanju mladih, bogojavljenskog kupanja neće biti ni u okolnim rekama, koje su zagađene i čija voda može da ugrozi zdravlje plivača.

U zatrovanom Aleksandrovačkom jezeru, koje je 1963. nastalo na površini od deset hektara, više od dve godine zabranjeno je kupanje, pecanje ribe i pojenje stoke. Bačene su velike pare, ali jezero nije sanirano.

Gradonačelnik Zoran Antić rekao je da će u saradnji sa beogradskim Institutom "Jaroslav Černi" biti urađen plan nove revitalizacije Aleksandrovačkog jezera.

– Do 2013.godine za časni krst plivalo je najmanje pedesetak mladih iz Vranja i okolnih sela. Ni ove godine neće biti bogojavljenskog plivanja, jer ne želimo da ugrozimo zdravlje plivača. Lokalna samouprava nastoji da Aleksandrovačko jezero ponovo postane omiljeno izletište i svratište ljubitelja prirode, kupanja i sportskog ribolova – rekao je Antić.

Brojne bakterije i modrozelene alge iz Afrike u nekoliko navrata bili su uzročnici velikih pomora ribe. Zbog otrovane vode uginulo je preko pet tona šarana, amura, tolstolobika i bele ribe. Kupanje i pecanje ribe biće zabranjeno i ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here