EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Dritan Abazović

Crna Gora je i dalje zaglavljena na putu od tehničke do manjinske vlade, zbog čega je deo opozicije optužio mandatara, lidera URA Dritana Abazovića da je sastavljanje svog kabineta pretvorio u cirkus. Poslednje najave URA da će njihov lider izaći sa sastavom svog kabineta do ovog vikenda ponovo su mrtvo slovo na papiru. Na to je ukazao i lider SDP Raško Konjević čija partija učestvuje u pregovorima.

– Od Abazovića i njegovog političkog subjekta svake nedelje imamo vladu naredne nedelje. To se, očigledno, ne dešava – kazao je Konjević.

Lider SDP je pozvao Abazovića da ako nema većinu za formiranje vlade, vrati mandat jer, kako je istakao, nema vremena za čekanje.

U pregovorima je zapelo, kako se čuje, zbog zahteva predsednika CG Mila Đukanovića koji je Abazoviću pre više od mesec dana dao mandat, da u vladi budu SDP i SD, koalicioni partneri DPS-a čiji je Đukanović lider. Ove stranke ne prihvata SNP koji je bio deo vladajućeg Demokratskog fronta, a od koga zavisi konstituisanje nove manjinske vlasti. SNP, kako je pojasnio potpredsednik stranke Dragan Ivanović u izjavi za RTCG, čeka epilog razgovora Abazovića i SDP, o čemu, kaže on, SNP ne može da govori. Zato je, kaže Raško Konjević, “Abazović talac SNP”.

Rok da mandatar predloži vladu je 90 dana, a kako su se pregovori odužili, mandataru je ostalo manje od dva meseca za formiranje manjinske izvršne vlasti. Ukoliko do 3.juna ne sastavi kabinet, raspušta se parlament i ide se na nove izbore u avgustu ili septembru.

S druge strane, Demokratski front, kako kaže jedan od lidera te koalicije Milan Knežević, stoji iza odluke Strahinje Bulajića, predsedavajućeg Skupštine, da ne zakazuje sednicu parlamenta. To znači da, ako bi Abazović i sastavio vladu, pitanje je da li bi Bulajić zakazao sednicu na kojoj bi ona mogla da bude izglasana.

Protiv manjinske vlade, a za izbore je i premijer u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić. On je u razgovoru sa austrijskom ministarkom za Evropu Karolinom Edštadler ukazao da potencijalna manjinska vlada ne može da bude stabilna, kao i da bi takva vlast uvela zemlju u nemire i nestabilnost. Krivokapić se dan ranije u razgovoru sa specijalnim izaslanikom za SAD Gabrijelom Eskobarom založio za izbore kao “jedino demokratsko i časno rešenje aktuelne političke krize”.

Sankcije Moskvi

Mandatar Dritan Abazović koji je još uvek potpredsednik odlazeće crnogorske vlade saopštio je da je na sednici doneta odluka o uvođenju sankcija Rusiji. Sednica je održana u odsustvu Zdravka Krivokapića koji se nalazi na ekonomskom samitu u Delfima. Prethodno je Krivokapićev kabinet u tehničkom mandatu, dva puta bezuspešno pokušavao da donese tu odluku. Krivokapić je, kako pišu crnogorski mediji, odgovornost pokušavao da prebaci resoru spoljnih poslova, ali šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović to nije prihvatao, posle čega je Krivokapić prekidao sednicu, odbijajući da se ministri izjasne o tom pitanju.