EPA
Američki predsednik Džo Bajden

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena želi da ojača veze SAD i Srbije, i to tako što će produbiti ekonomske odnose i bezbednosnu saradnju, rekla je pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

Donfridova je za “Politiku” rekla da je ovu poruku prenela tokom proteklih sastanaka sa srpskim zvaničnicima. Američka zvaničnica kaže da SAD veoma podržavaju strateški spoljnopolitički cilj Srbije – članstvo u EU.

Ona je navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa njom veoma jasno istakao da budućnost Srbije vidi u EU, i dodala da treba udvostručiti napore da Srbija brže postigne te ciljeve, kao i povećanje stabilnosti i ekonomskog prosperiteta u Srbiji i regionu.

Donfridova kaže da je važno da se Srbija pridruži članicama EU i SAD u osuđivanju ruskih akcija, ali i da je pitanje sankcija Moskvi sada na stolu pred Beogradom koji “mora sama da odluči kako će se postaviti”.

Govoreći o nameri SAD da suzbije ruski i kineski uticaj u Srbiji, Donfridova je navela da Srbija mora da razmišlja o tome ko je podržava, a ko ne bi voleo da uspe, i da misli da će Srbija morati da donese važne odluke kako da se pozicionira.

Ona je rekla da je veoma značajno za Kosovo i Srbiju da sarađuju i reše odnos, i ponovila da Amerika podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, koji će dovesti do sveobuhvatnog sporazuma koji će rezultirati normalizovanjem odnosa sa fokusom na međusobno priznanje.

2 COMMENTS

  1. Povucite
    Svoju vojsku, neka idu kući svojoj
    Željni su…
    Iz nelegalne baze Bonsdil
    Na okupiranom djelu Srbije
    Imat ćemo genijalne odnose
    Pozdrav

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here