pixabay.com
Bergamot

Dobro je poznato kako voće i povrće sjajno utiču na naše zdravlje, ali za ovu biljku verovatno niste čuli, a njen uticaj je neverovatan.

Bergamot je biljka koja se već vekovima koristi u poboljšanju zdravlja celokupnog organizma. Brojna istraživanja pokazala su da može da pomogne i u snižavanju holesterola.

– Bergamot snižava nivo triglicerida, povećava nivo HLD holesterola i snižava nivo HDL holesterola – objasnio je vođa istraživanja prof. Džoni Bouden, prenosi Centar zdravlja.

Neverovatan je podatak da bergamot može da smanji nivo holesterola za skoro 100 miligrama po decilitru krvi, kao i da smanji potrebu za uzimanjem lekova za regulaciju holesterola, pokazali su rezultati italijanskih naučnika koji su objavljeni u časopisu “Cardiology”.

Ali, to nije sve. Ranija istraživanja ukazuju da bergamot može da ublaži i simptome depresije, podstakne rad digestivnog sistema, pokrene cirkulaciju krvi i rad nervnog sistema. Eterično ulje od ove lekovite biljke često se koristi za ublažavanje simptoma bolesti respiratornog sistema.

Ovu zdravu biljku možete pronaći u nekoliko oblika: ekstrakt, eterično ulje i u kapsuli. Patite li od nekih bolesti, pre nego što počnete da koristite bergamot, posavetujte se sa svojim lekarom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here