EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da su tokom ove godine evropske sankcije ograničile političke i ekonomske opcije Rusije, uzrokujući finansijsku napetost i ograničavajući zemlju na ključnim tržištima, povećavajući trgovinske troškove za Kremlj i značajno degradirajući industrijske kapacitete zemlje.

Borelj je napomenuo da je od početka invazije na Ukrajinu EU uvela 11 paketa sankcija Rusiji i da je uvela zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za više od 1.500 ljudi i oko 250 organizacija iz Rusije.

– Da bismo zaustavili rat, moramo da ostanemo na kursu – rekao je Borelj, saopšteno je iz EU.

Prema rečima šefa diplomatije EU, ruska ekonomija se smanjila za 2,1 odsto u 2022. godini.

Konkretno, proizvodnja automobila je manja za 48 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ostale transportne opreme za 13 odsto, a proizvodnja računara, elektronike i optike za osam odsto.

Naveo je da je trgovina na malo u Rusiji pala za 10 odsto, a na veliko za 17 procenata.

Borelj je naglasio da je, u poređenju sa 2021. godinom, 58 odsto ukupnog uvoza EU ​​iz Rusije već zaustavljeno.

Prošle godine uvoz energenata je smanjen za skoro 60 odsto, uključujući gvožđe, čelik, plemenite metale i drvo, dodao je Borelj.

Naveo je da je za prvi kvartal 2023. godine uvoz energenata smanjen za 80 odsto i da je izvoz evropske robe dvostruke namene i naprednih tehnologija potrebnih Rusiji za proizvodnju oružja za rat protiv Ukrajine opao za 78 odsto u 2022. godini u poređenju sa periodom 2019-2021. godina.

3 COMMENTS

  1. Pa može on da izjavljuje šta god hoće, ali bi bilo dobro da se drži stvari, koje poznaje! Problem je samo,da bi onda po ceo dan ćutao i durio se! On će o ekonomiji!

  2. samo se vi tesite gospodine Borelj , pitacu vas za godinu dve kad vam Rusi prestanu isporucivati razne metale Sirovu naftu i minerale kao i GAS ….. mislim da ce te pevati sasvim drugaciju pesmu !
    nemojte lagati vase gradjane , Rusi imaju druga trzista mozda nece toliko zaradjivati kao prosle godine ali ce imati gde da prodaju svoje proizvode od prehrambene industrije do razne tehnicke robe !

  3. Naravno da se tješi a ne priznaje svoje greške
    koje je napravio.
    Na samom kraju da se rusija potpuno oporavi
    a EU propadne,opet će reći da je u pravu bio.
    Svako misli da je uradio dobro i ako nije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here