EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Telefonski pozivi među predsednicima država unapred se dogovaraju, ne postoji mogućnost da budu propušteni, izjavio je za Sputnjik predsednik Ruskog javnog saveta za međunarodnu saradnju i javnu diplomatiju Sergej Ordžonikidze.

– Oni se unapred dogovaraju preko pomoćnika, a pomoćnici šefu države predstavljaju raspored, koji između ostalog uključuje i telefonske razgovore. Fizički je nemoguće propustiti poziv. Predsednici nikada ne zovu direktno jedan drugog – postoji posebna veza, pomoćnici uspostavljaju vezu u dogovoreno vreme. Koliko će dugo trajati razgovor određuju predsednici – rekao je Ordžonikidze.

Prema njegovim rečima, izjave o propuštenom pozivu, mogu dati samo oni koji ne znaju kako se organizuju za predsednike država.

Kako je ispričao bivši šef administracije tadašnje premijerke Velike Britanije Tereze Mej, Nik Timoti, da je pre nekoliko godina predsednik Amerike Donald Tramp „propustio“ poziv od predsednika Rusije Vladimira Putina i bio veoma nezadovoljan. Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio, da „tehnički nije moguće da se poziv propusti“.

Prema rečima Timotija tokom zvaničnog susreta sa britanskom delegacijom 2017. godine u Beloj kući neko je pomenuo da je Putin nedavno zvao američkog lidera, nakon čega je Tramp počeo da viče na svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majlka Flina, koji mu nije preneo informaciju o Putinovom pozivu. Flin je citirao Trampa: „Ako Putin želi da razgovaramo, samo ga poveži sa mnom“.

Podsetimo, Majkl Flin je napustio mesto savetnika predsednika nakon što se u medijima pojavila informacija da je od potpredsednika SAD Majkla Pensa sakrio da je održavao kontakte sa Sergejem Kisljakom, tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here