EPA-EFE/Alexey Nikolsky
Krimski most

Kijevske vlasti bi trebalo da razviju strategiju vojnog oslobađanja Krima i Donbasa i prirede Rusiji novi Perl Harbor, smatra ukrajinski politikolog, doktor socijalne ekonomije Zinovij Svereda.

On je za televiziju „Prjamoj“ izjavio da „normandijski format“ navodno nikuda nije odveo i da su Nemačka i Francuska više puta na pregovorima zauzimale dvosmislen stav, te da je neophodno uključiti SAD i Veliku Britaniju i dijalog o Ukrajini.

– Osim toga, hteli mi to ili ne, Ukrajina mora da ima sopstvenu strategiju napada. Moramo da se pomaknemo, udaljimo od strategije odbrane i zagledanja u oči partnera – smatra Svereda.

Među konkretnim merama on predlaže da se Krimski most digne u vazduh i da se ruskoj floti priredi „novi Perl Harbor“.

– Prava odbrana je patriotska svest, odbijanje naroda da se preda pod bilo kakvim uslovima, obnavljanje svoje vojske, pa čak i stvaranje svojih kosmičkih snaga – izjavio je politikolog.

Kako je rekao, Ukrajina na taj način može da se poredi sa naprednim zemljama po pitanju zaštite svojih interesa i tada će je Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države tretirati kao partnera.

Podsetimo, ovo nije prva ambiciozna izjava koju su izneli ukrajinski eksperti i vojnici.

Ranije je bivši sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i šef partije Evropska solidarnost Aleksandar Turčinov izjavio da krstareće rakete R-360 sistema „Neptun“ navodno mogu za nekoliko minuta da unište ruske brodove u Crnom i Azovskom moru, kao i Krimski most. On je rekao i da je spreman da lično juriša na Krim ukoliko predsednik Vladimir Zelenski donese odluku da napadne poluostrvo.

Vojni ekspert Mihail Žirohov takođe je izjavio da „Neptun“ može da „dobaci“ do ruskih brodova u Novorosijsku.

7 COMMENTS

    • Vraga traže, vraga će i dobiti. Čačkaju (rusku) mečku gdje ne treba. Kada se razjari i jurne na njih, biće onda kuku lele matuška…

  1. Mozda bi uspeli da sruse/ostete most ali Ukraine vise nebi bilo kaku je znamo sada a ovaj dr da poseti psihijatra,dobronamerni savet.

  2. Ne vrijedi se boriti za nesto sto nije vase.Mora se postovati volja naroda koji zivi na Krimu.Tebi treba pod hitno pomoc nekog dobrog strucnjaka.Sta mislis da ce Rusi gledati sve to skrstenih ruku.Takve lude ideje lako mogu kostati mnogo ljudskih zivota,a Ukrajina najvise stradati i njen narod najvise izginuti.Pa priredio je Japan Perl Harbor pa kako na kraju prodje.

  3. Pa mozda mogu da dobace do brodova ali nisu to ribarski camci bez zastite i radara. Ovu su izjave za malu djecu.

  4. Амери и Енглези би радо ратовали са Русијом, до последњег Украјинца.

  5. Oni koji su priredili Perl Harbur,dobili su atom po glavi stanovnika…tako da….valjalo bi da malo pre toga razmisle…..ako me razumete….

  6. „Dići u vazduh Krimski most, Rusima prirediti ‘novi Perl Harbor’. Ovu izjavu samo mogu da napišu bolesni mozgovi koji podležu pod posmatranje Psihijatre. Ili je Lud ili mu noge smrde. Dali taj koji je ovo napisao razmislio da već 6 Godina krvare Braća samo zato što su ovakve blesave i psihološko poremećeni slučajevi po kulturom zapadnih ludaka napravili ovo što su napravili. I šta bih bilo od ostatka Ukrajine? Samo prah i pepeo. Braćo UKRAJINCI osvestite se tog divljeg zapada. Zar Vi ne vidite da celu Evropu sankcionišu SAD. Bolje je da vi braćo UKRAJINCI okrenete Bas Naopako i pomirite se sa Bratom velikim. To Vam ja dajem savet a Vi razmislite i nebaljezgajte ovde šta ti je drago.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here