EU: Ujedinimo se sa Arapima u borbi protiv terorizma

0

Beta/AP/B.O.
Potrebna je saradnja sa arapskim zemljama: Federika Mogerini
 

– Potrebna nam je alijansa. Potrebno je da ojačamo međusobnu saradnju – rekla je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Mogerini se danas sastala sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom el Arabijem.

Ona je takođe prisustvovala sastanku ministara spoljnih poslova EU koji se pripremaju za februarski samit evropskih lidera o terorizmu.

Neki ministri su istakli da je važnija saradnja sa muslimanskim zemljama nego upućivanje kritika na njihov račun zbog problema sa terorizmom.

– One (arapske zemlje) nastaviće da budu na prvoj liniji fronta, i moramo blisko da sarađujemo sa njima kako bismo zaštitili i te zemlje, i EU – ocenio je šef britanske diplomatije Filip Hamond.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders rekao je da je policijska akcija u njegovoj zemlji u kojoj je prošle nedelje razbijena jedna džihadistička ćelija, pokazala da je razmena informacija ključna za uspeh neke operacije.

Belgija je prošlog vikenda rasporedila vojsku da čuva javne zgrade.

Dok su evropski ministri danas bili na sastanku, vojnici su obezbeđivali zgradu Evropskog saveta u Briselu, a poslednjih dana je ojačana i bezbednost unutar te zgrade.

Mnogi ministri su ukazali da nije verovatno brzo rešenje za sve veći broj stranih boraca u Evropi, i da je pravi odgovor pomoć da se okončaju konflikti u Siriji i Iraku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here