Gaze dogovor iz Minska

0

 

Dim iznad Donjecka: Dokaz da vojska krši primirje

Snage samoodbrane u oblasti Donjecka započele su juče povlačenje teškog naoružanja u skladu sa memorandumom iz Minska, saopštio je ministar odbrane Vladimir Kononov. Kolone tenkova uputile su se istočno od fronta, ali deo teškog naoružanja i dalje ostaje na borbenim linijama, čekajući da iste akcije preuzmu i ukrajinske snage, koje sa svoje strane tvrde da još vrše pripreme za povlačenje teške vojne tehnike sa svojih položaja.
Portparol Kijeva Andrej Lisjenko rekao je u ponedeljak da je vojska započela pripreme za povlačenje teškog naoružanja sa borbenih položaja i dodao da će se oprema pomeriti na druga područja, dok će vojnici ostati.
Ustanici iz Donjecke oblasti tvrde da je vojska "nastavila da premešta i pregrupiše svoje jedinice, ali i da ojačava svoje položaje". Sporazumom iz Minska, predviđeno je povlačenje oružja kalibra većeg od 100 milimetara na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane, kako bi se napravila tampon zona od 30 kilometara između sukobljenih strana.
Međutim, ukrajinska vojska neprestano narušava primirje koristeći pešadijsko, ali i teško naoružanje kojim su ponovo gađali Donjeck. Slični napadi zabeleženi su i u drugim delovima ove oblasti. Poginulo je dvoje ljudi, a ranjeno osmoro, među kojima je i jedno dete.
Snage samoodbrane Donbasa pronašle su masovnu grobnicu sa telima civila i proruskih boraca u selu Komunar, na 60 kilometara od Donjecka. Za sada su pronađena četiri tela, a jedno od njih je žena. "Postoji osnov da verujemo da je reč o masovnoj grobnici", rekao je Interfaksu predstavnik istražnog komiteta iz Donjecka. Po njegovim informacijama, do pre dva dana na tom mestu su se nalazili položaji Nacionalne garde Ukrajine.

 

Američki instruktori
Borce ukrajinskog kaznenog bataljona Donbas obučavaće američki instruktori. O tome je izvestio njihov komandant Semjen Semjenčenko posle posete SAD. On kaže da je dogovor zaključen i obuka počinje za 10 dana, a da instruktori nisu iz redova aktivne vojske SAD. Borce kaznenog bataljona će obučavati po programu za elitne specijalne jedinice Delta i Foke.

 

Kijev izgubio 65 odsto vojne tehnike
Ukrajina je u borbama na istoku zemlje izgubila oko 65 odsto vojne tehnike, priznao je njen predsednik Petro Porošenko. On je rekao da je Ukrajina dobila od SAD svu neophodnu vojnu opremu i naveo da se na granici sa Donbasom gradi "linija odbrane". Ruski vojni analitičari ocenjuju da je Kijev pristao na primirje zbog kraha vojne operacije na istoku, velikih gubitaka u tehnici i ljudstvu, ali i masovnog dezertiranja. Analitičari veruju da Ukrajina namerava da posle predaha i dobijanja američkog naoružanja – nastavi ofanzivu na istoku zemlje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here