I Pašić postao terorista!

0

Udovica američkog diplomate Ričarda Holbruka, organizatora Dejtonskih pregovora, nastavila je politiku pokojnog supruga poznatog po tome što je za ratne sukobe u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina krivicu pripisao isključivo Srbima.
Njegova supruga Kati Marton napravila je istorijski iskorak unazad tvrdnjom da su Srbi i Rusi krivi za Prvi svetski rat, dok je u potpunosti od odgovornosti amnestirala Nemce i Austrougarsku.
Osim toga, ova novinarka mađarskog porekla je tadašnjeg predsednika srpske vlade Nikolu Pašića imenovala instruktorom ubica austrougarskog prestolonaslednika.
– Franc Ferdinand ubijen je u terorističkoj misiji koja je planirana i za koju su teroristi obučeni u Beogradu. Obučio ih je čovek po imenu Nikola Pašić, nekrunisani kralj Srbije – rekla je Kati Marton početkom meseca na panel diskusiji u vašingtonskom Centru "Vudro Vilson".
Kada je jedan od učesnika istoričar Šon Mekmikin podsetio na ulogu vođe Crne ruke Dragutina Dimitrijevića Apisa u obučavanju atentatora, Martonova je nonšalanto odbacila sugestiju, jer "pominjanje toliko imena bi samo dovelo do zabune".
Istoričar Aleksandar Rastović kaže da su ovakve tvrdnje budalaštine gospođe koja je novinar i koristi poziciju javne ličnosti da bi plasirala falsifikate.
– Problem je što se stvara trend da se o krajnje ozbiljnim stvarima izjašnjavaju nekompetentni ljudi. Mora se uzeti u obzir struka i istorijska dokumenta. A svi dokumenti, bilo da su srpskog, ruskog, nemačkog ili austrougarskog porekla, bilo da su zvanični ili nezvanični, govore o tome da Srbija nije želela rat. Kraljevina Srbija je tek nekoliko meseci pre toga izašla iz Drugog balkanskog rata i bila je i materijalno i u ljudstvu potpuno opustošena – podseća ovaj vanredni profesor na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu.
Posebno je apsurdno Nikolu Pašiću dovoditi u poziciju sponzora sarajevskog atentata.
– Upravo je Pašić imao probleme sa predstavnicima Crne ruke koji su bili neka vrsta logističke podrške Mladoj Bosni i lično nije imao udela u pripremanju atentata. U Srbiji su se tada pripremali parlamentarni izbori, a kada se priprema rat, ne pripremaju se izbori – kaže naš sagovornik.
Koliko je sve bilo neozbiljno na pomenutom panelu govori i to da je jedan diskutant tvrdio da Velikog rata ne bi ni bilo, da je Austrougarska imala diplomatu kakav je bio Ričard Holbruk.
Podsećamo da je jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma Holbruk bio i specijalni izaslanik Bila Klintona na Kosovu, kada se zbližio sa pripadnicima terorističke OVK. Bio je tipičan predstavnik američke diplomatije koji lokalne vođe koristi dok su mu potrebni, a potom ih odbaci. Tako je bilo i sa Slobodanom Miloševićem kojeg je nazivao "faktorom mira i stabilnosti" da bi mu potom saopštio da će NATO bombardovati Srbiju. I prema Radovanu Karadžiću poneo se isto, negirajući tvrdnje ratnog predsednika Republike Srpske da mu je lično obećao da neće završiti u Haškom tribunalu ako se mirno povuče sa vlasti. Pre smrti 2010, Holbruk je bez diplomatskih rukavica, Srbima poručivao da nema ništa od EU ukoliko ne priznaju nezavisno Kosovo.

 

Vilson se prevrće u grobu
Nebulozne tvrdnje Martonova je saopštila pod svodovima institucije nazvane po Vudro Vilsonu, američkom predsedniku zahvaljujući čijem zalaganju je Srbija u velikoj meri na mirovnoj konferenciji u Versaju dobila status jedne od glavnih žrtava agresorskih sila u Prvom svetskom ratu.
– Vilson je vrlo uvažavao Srbiju i zalagao se za njena prava na mirovnoj konferenciji 1919. Otud je paradoks veći – kaže Aleksandar Rastović.

 

Srbi krivi za sve
Kati Marton udala se za Holbruka u godini Dejtona 1995, a ranije je svedočila o mišljenju supruga da su agresori u Beogradu i na Palama…
– "Posle svakog razgovora s Miloševićem osećao sam da odmah moram da operem ruke", govorio je Ričard. Ali se opredelio za uspostavljanje mira što je značilo da mora da provede sate s najvećim evropskim kriminalcima – navodila je Martonova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here