Ishrana bogata vlaknima produžava život

0

Bananama do zdravlja
 

Prema rezultatima istraživanja, koji su objavljeni u časopisu "Britanski medicinski žurnal", svakodnevno povećanje unosa vlaknaste hrane za 10 grama povezano je sa smanjenjem rizika smrtnosti za 15 odsto.

 

Vlaknasta hrana reguliše krvni pritisak i nivo holesterola, kažu naučnici i dodaju da je najjednostavnije, za početak, zameniti unošenje belog hleba onim od brašna od celog zrna pšenice. Eksperti preporučuju dnevno unošenje do 38 grama vlakana, objavio je Bi-Bi-Si.

 

Dobri izvori vlakana su voće, kao što su banane i jabuke, korenasto povrće, poput šargarepe i krompira, hleb od celog zrna pšenice, žitarice i mekinje. Krompir u ljusci i pečene mahunarke sadrže oko 10 grama vlakana, dok dve kriške hleba od celog zrna sadrže oko četiri grama.

 

Hrana koja ne sadrži vlakna povezana je sa problemima sa varenjem i gasovima, što može da dovede do pojave raka, ali i srčanih poremećaja. U istraživanju je utvrđeno da je mogućnost preživljavanja posle srčanog udara povećana u zavisnosti od unosa vlaknaste hrane, posebno za doručak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here