Kako sam otkrio Breda Pita

0

 

 

 

 

Jednog dana pita me Duško Kovačević da li bi nas dvojica mogli da režiramo "Balkanskog špijuna"? Ja mu kažem: "A, što ne bi mogli, pa i prethodna dva smo"…

 

Tako je počela saradnja snimatelja i reditelja Božidara – Bože Nikolića i pisca Dušana Kovačevića na zajedničkoj režiji jednog od najboljih srpskih filmova, sa briljantnim Danilom – Batom Stojkovićem u ulozi nezaboravnog Ilije Čvorovića. I kultna ostvarenja srpske kinematografije "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva" snimljena su po Kovačevićevim dramama, u režiji Slobodana Šijana, sa Bodom Nikolićem kao direktorom fotografije.

Za Kovačevića, Šotru i sebe Boža kaže da su izdanak "beogradske škole filma", aludirajući na filmske stvaraoce čuvene Praške škole.

Neočekivani dolazak slavnog holivudskog para Anđeline Džoli i Bred Pita u humanitarnu misiju u Bosnu i njihov kratki predah u Bečićima ponovo je Božidara Nikolića, režisera filmova "Tri karte za Holivud", "U ime oca i sina", "Balkanska braća", "Jednog lepog dana", stavilo u centar pažnje srpske javnosti. Jer, upravo je on kao režiser filma "Tamna strana sunca" dodelio prvu filmsku ulogu budućem holivudskom staru i srcelomcu Bredu Pitu!

 

 

Nepoznati plavušan

 

Nikolić za "Vesti", otkriva kako je to pre 20 i kusur godina "namirisao" tada anonimnog glumca željnog filmske slave.

"Ja sam čovek koji pamti atmosferu, suštinu nekog događaja, neke rečenice, ali ne mogu da se setim kad sam vojsku odslužio, kad sam fakultet završio, a ni da me ubijete ne mogu sada da vam kažem koji sam film prvi režirao… Mislim da je to, ipak, bio "Balkanski špijun", a prethodno su to bile neke televizijske drame", kaže posle kraćeg premišljanja. Veruje da ga je upravo ovaj film preporučio američkim producentima.

Kada su ga iz "Čikago filma" zvali da režira za njih on je već na umu imao ideju jednog našeg čoveka iz Francuske, autora priče o mladiću koji boluje od teške kožne bolesti koja mu ne dozvoljava da se izlaže suncu. U potrazi za lekom kreće u Jugoslaviju, odnosno Crnu Goru, gde će najveći deo biti i snimljen film "Tamna strana sunca" (1988).

"Bilo je nekoliko audicija. U "Metro Goldvin Majer" je došlo čak 400 kandidata, da bi slovo spalo na trojicu. Među njima je bio i Bred Pit".

 

Ne može da objasni zašto je glavnu ulogu dodelio baš ovom plavušanu, sa izgledom dobrog momka iz komšiluka, a ne jednom drugom glumcu koga su mu kasting direktorke preporučile i koji je već bio poznat kod američkih tinejdžerki.

"Tražio sam da njih dvojicu pogledam još jednom, a one su mi rekle da u Americi glumci dva puta dolaze besplatno na audiciju, dok treći put morate za to da im platite. "Pa, platite", kažem im ja."

 

I tako, u jednoj bašti na Beverli hilsu sede reditelj iz nesvrstane Jugoslavije i dva mlada glumca.

 

"Ja ih gledam i ne pričam šta mislim. Onaj drugi mi se ne sviđa, a treba da ga prevučem preko okeana i sa njim radim nedeljama. I onda prelomim – Bred! Od sreće se prevrtao na obližnjem travnjaku. Odmah sam osetio da je drag i dobar mladić, a kasnije sam se uverio i da je i izuzetno inteligentan".

 

Trenutak pokajanja

 

Ali na samom početku snimanja umalo da se pokaje zbog svog izbora.

 

"Snimamo mi prvi kadar, on u džipu. Pozadi je more, a ja sam s druge strane sa kamerom. Prvi kadar – ne valja. A običan kadar, lak, kakve uvek biram za početak snimanja kada dolaze i novinari. Drugi kadar, ne valja… Kod trećeg više ga i ne gledam. Razmišljam da li sam se zeznuo, ovaj Bred je bio moj lični izbor, prevukao ga preko okeana, a ono – katastrofa. Još mu govorim šta da radi. Priđem i pitam ga: "Hoćeš li ti početi da glumiš?" A on će meni: "Okreni se ti iza sebe, pa reci da li bi ti mogao da glumiš." Okrenem se, a ono – sve golaći!", ne može da odoli smehu prisećajući se ove anegdote.

Film nestao bez traga

Film "Tamna strana sunca" u Jugoslaviji nikad nije prikazan, ali ni za američku sudbinu Boža ne zna… Nikolić kaže da su on i njegov kum sa 50 odsto učešća bili koproducenti filma, ali da sada nema novca da tuži američkog producenta koji se posle nikad više nije javio.
– Te godine sam bio član žirija na hercegnovskom festivalu. Dok sam bio tamo, Amerikanci su došli u "Avala film", koji je bio izvođač radova, i odneli kasete. Ali toliko imam ružnih iskustava sa sudbinom mojih filmova da više nemam snage da o tome razmišljam. Imao sam jedan infarkt, pa zar treba i drugi da me strefi?

Snimalo se na Adi Bojani, u blizini nudističke plaže, pa oni što se kupaju ko od majke rođeni došli da vide šta se dešava. Čuvari plaže su ih ubrzo rasterali da, bože moj, ne ometaju filmadžije.

"Posle toga hoće on da ide u toalet. Kažem mu da obavi tu negde u žbunju, u moru, gde i svi. A on će opet – gde da piškim? Na kraju smo mu dali auto da obavi to u hotelu. Kad se vratio, kaže on meni: "Slušaj, ja sam shvatio da ovde ne mogu biti holivudski glumac, nego ću biti isti kao i svi vi. Mokriću gde i ostali i sve ću raditi kao i ostali. Ajde da snimamo."

Tih 80-tih godina, kada niko nije ni sanjao kakvo će ime postati Bred Pit, u Boki Kotorskoj glavna zvezda je bio čuveni delfin Joca. Nikolić se dosetio da bi svoj niskobudžetni film, za koji je mladi Pit dobijao tek 1.000 dolara nedeljno, mogao da poskupi scenom sa delfinom koji je bio turistička atrakcija.

"Bio je neki mladić i kad se on pojavi sa svojom barkom eto ti odmah i Joce. Kažem Bredu: "Ajde, ulazi u vodu". A, verujte mi, deflin uopšte nije bio bezazlen. Bio je ogroman i u jednom trenutku sam se dvoumio. Možda, rekoh sebi, rizikujem, šta ako ga mlatne repom. Ipak, kažem mu: "Skači!". A, on me gleda, te će posle kraćeg premišljanja da izusti : "Sve za umetnost!" I skoči. Kažem vam, mnogo dobar momak. Bio je početnik, ali je imao baš profesionalan odnos prema poslu."

 

Navijao za Zvezdu

Boži

Gledajte Čoveka
sedi sam, ali nije sam
krade dim cigarete
a izdiše misli
Vidite Čoveka
njegove oči prodiru
ne mogu da sakrijem svoju nesavršenost
Šta vidi?
I ja posmatram
i ja učim
Čujte Čoveka
kako priča o velikanima u bici
kako rađa vizije
koje deli slabima
Ne smem da priđem preblizu
povući će me
veštinom drvodelje
u kraljevstvo uma
Šta on misli?
i ja čujem
i ja osećam
Pratite Čoveka
iznad ljudi i mašte
njegovi sledbenici se gomilaju
a prorok nastavlja dalje
Tako duboki otisci stopala
da li se usuđujem da ga pratim
penjući se na planine sa snovima
O, gde to on ide?
i ja se penjem
i ja tražim
I u našem svetu
gde je njegova vrsta ugrožena
da li je čudo
što ga ja izučavam
Učiću od ovog Čoveka
da bih postao izvanredan
kao što dečak čezne za ocem
da postane kao on
I postaću izvanredan
isto kao što je on
(Hvala za tako neverovatno iskustvo!)
Bred Pit

Ne samo što je bio dobar momak, već su ga i tada devojke saletale. Bred je, međutim, bio veran svojoj američkoj ljubi, takođe glumici, čiju je fotografiju držao na natkasni hotelske sobe. Zbog nje Pit se nekoliko meseci nakon što je završeno snimanje iznenada obreo u Beogradu. Javio se Nikoliću telefonom.

"Posetio je devojku u Budimpešti gde je snimala film, ali je saznao da ga je prevarila. I to sa režiserom filma!"

Nikolić i njegova supruga, poznati prevodilac Žana Rolović, ugostili su mladog glumca u svom stanu na Vračaru. Dolazio je na ručak i večeru i zabavljao njihove ćerke Mašu i Jovanu.

"Vodio sam ga i na Zvezdinu utakmicu gde smo sa vrha istočne tribine zajedno navijali za crveno-bele. Bio je oduševljen atmosferom".

Boža Nikolić je uveren da se Bred Pit seća i svog druženja sa Rastoderom Rasom, statistom, u filmskom svetu poznatijem kao Čita. On ga je učio da pije, pa su se tako jednom zapili u Dubrovniku. Bred Pit od vina, a Čita od viskija.

"Valjali su se po Stradunu pijani, a kako nisu došli na snimanje poslao sam policiju da ih traži".

Sada su Nikolić i Čita čvrsto rešeni da se pismom obrate slavnom poznaniku. Čak su napravili i zajedničku fotografiju s pozdravom, koju čitaoci "Vesti" imaju priliku da vide i pre holivudskog glumca.

 

Nikoliću se početkom nedelje javio Žarko Radulović, direktor hotela "Splendid" u Bečićima, gde su početkom ovog meseca na kratko odseli Anđelina i Pit. Da je znao za ovu priču o filmskim počecima slavnog glumca avion bi poslao po Božu i Čitu. Ali, nije kasno za novi susret. Slavni supružnici najavili su da će se uskoro vratiti sa svojom brojnom decom. Eto, prilike da Boža Nikolić realizuje svoju najnoviju ideju – snimanje dečjeg mjuzikla "Snežana i sedam patuljaka", po libretu zaboravljenog srpskog kompozitora Petra Krstića.

"Ponudio bih Pitu jednu manju ulogu, a i da bude producent, jer to ne bi bio skup film. Ako neko želi da učestvuje u produciranju filma, ako želi da zaradi neka se javi, jer ovaj film gledaće sva deca sveta", uveren je Božidar – Boža Nikolić, jedan od poslednjih jugonostalgičara među filmskim stvaraocima. Zato ga ne pitajte, je l’ Srbin il’ Crnogorac. Šta je nacionalna odrednica spram čoveka koji je otkrio talenat planetarno slavnog Breda Pita i koji tek planira da nas zaseni nesvakidašnjim dečjim mjuziklom!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here