EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da francusko-nemački predlog nije zamišljen kao predlog konačnog sporazuma, već kao osnovni sporazum, koji normalizuje odnose Beograda i Prištine.

Kurti je, istovremeno, izneo tvrdnju da taj plan predviđa “de fakto priznanje”.

– To nije zamišljeno kao predlog konačnog sporazuma. Ali to je normalizacija koja još nije potpuna, jer predviđa, možemo reći, de fakto priznanje – rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, to je sporazum koji je pravno i međunarodno obavezujući, iako nije konačan. Kurti je rekao da Priština taj plan načelno prihvata, ali da se o njemu mora pregovarati.

– Prihvatamo to načelno, moramo da pregovaramo i onda taj predlog moramo da pretočimo u dogovor jer ima još mnogo stvari koje nisu definisane. Posebno u pogledu međunarodnih garancija, mehanizama implementacije i vremenskog redosleda – rekao je Kurti.

Ponovio je ocenu da je plan dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, kad je plan prvi put predstavljen 9. septembra, nije se radilo o uslovu uzmi ili ostavi, a 20. januara je bilo vrlo blizu da se postavi takav uslov. Kurti je takođe rekao da je zahtev Evropljana da se francusko-nemački plan ne objavljuje u javnosti, prenosi Tanjug.

2 COMMENTS

  1. Да ви сви коначно одете сви у вољену вам албанију

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here