Pixabay

Rak debelog creva postaje sve češće oboljenje, posebno među mlađim odraslim osobama. Stope raka debelog creva raste među mlađima od 50 godina od 1990-ih, dok opadaju među starijim osobama.

Lekari koji leče rak debelog creva kažu da je najgora stvar koju možete da uradite je da odustanete od programa skrininga za rak debelog creva, posebno ako imate porodičnu istoriju bolesti ili primetite nešto neobično sa varenjem, kao što je krv u stolici.

“Iako je stopa kolonoskopije porasla u poslednjih nekoliko decenija, mnogi ljudi i dalje preskaču preventivne preglede. Kada se abnormalni rast u debelom crevu, poznat kao polip, potpuno ukloni tokom kolonoskopije, ne može da se pretvori u rak”, rekao je kolorektalni hirurg dr. Paul Džonson.

Jedan od najvećih faktora rizika za razvoj raka debelog creva je starost, a većina slučajeva se dijagnostikuje nakon 45. godine. Faktori rizika od raka debelog creva mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta. Neke stvari se ne mogu kontrolisati, kao što su genetika, starost ili porodična istorija, ali možemo uticati na način života, ishranu i vežbanje.

“Neaktivnost, gojaznost i pušenje mogu povećati rizik od raka debelog creva i drugih zdravstvenih problema, a drugi faktor koji povećava rizik je alkohol”, kaže kolorektalni hirurg Vilijam E. Vajz.

Što se tiče onoga što jedemo, govedina, pržena hrana, svinjetina, prerađeno meso, rafinisana žitarica i šećer povećavaju rizik.

Koji su simptomi raka debelog creva?

“Rak debelog creva je često tiha bolest, što znači da ne znate da ga imate sve dok se simptomi ne pojave u kasnim stadijumima”, primećuje dr Žaklin Šarbel, zbog čega je toliko važno da idete na redovne preglede.

Neki simptomi koji mogu ukazivati na rak debelog creva uključuju nadimanje, bol u stomaku, anemiju, krv u stolici, smanjen apetit, umor, rektalno krvarenje i nenamerni gubitak težine.

Rizik od razvoja raka možemo smanjiti rutinskim pregledima, ali i izbegavanjem prerađene hrane, jedenjem raznovrsnog voća i povrća i namirnicama bogatim vlaknima, redovnim vežbanjem, ograničavanjem konzumiranja alkohola i prestankom pušenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here