EPA/BORIS PEJOVIC
Miodrag Lekić

Vladajuća koalicija u Crnoj Gori pokušava da ugasi politički požar rasplamsan smenom ministra pravde Vladimira Leposavića i usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Pozivi na razgovor o krizi stižu sa dve strane: od kolega iz parlamentarne većine i iz vlade. Lideri SNP Vladimir Joković i Demosa Miodrag Lekić zakazali su za 24. jun sastanak, za koji poziv nije dobio samo predsednik vlade Zdravko Krivokapić. Premijer je i sam najavio da će inicirati razgovore, ali su mu iz najbrojnijeg u parlamentu Demokratskog fronta i Pokreta za promene uzvratili da neće na razgovore sa premijerom.

Joković smatra da je važno da se nađe rešenje, a eventualno bi, kaže, mogao da bude potpisan i sporazum o daljem delovanju, koji bi obezbedio puni mandat ove vlasti. Lekić, koga mediji pominju kao mogućeg novog premijera, a inače je oštar kritičar Krivokapića, kaže da treba videti “kako bolje nastaviti”. Varijante za razgovor su, prema njegovim rečima, da vlada ostane, da se rekonstruiše, da se promeni ili da se ide na izbore. Lider Demosa smatra da ima prostora “da se duboka institucionalna kriza prevaziđe”.

– Nije uspostavljen vrednosno funkcionalan sistem. Svaka vlast odražava i određeni kulturni obrazac, a ako je prethodnu karakterisao podzemni, mafijaški stil, ovu ili deo nje, pre svega mislim na premijera, karakteriše pseudocrkveni jezik, počev od strasnog ljubljenja kovčega u doba korone sa ministrima do zapleta oko temeljnog ugovora – kazao je Lekić za TV Vijesti, dodajući da je smenjivost vlasti normalna i da drame da li će biti zamenjen premijer ima samo u Crnoj Gori.

Krivokapić, međutim, ponavlja da neće podneti ostavku na tu funkciju i neće pokleknuti pred prvim izazovom. On je objavio zajedničko saopštenje sa liderima URA Dritanom Abazovićem i Demokrata Aleksom Bečićem, u kojem navode da su protiv rušenja vlade i novih izbora, jer su Crnoj Gori neophodni stabilnost i korenite reforme. Svako rešenje za izlaz iz krize, kako navode, mora da uvaži međusobne razlike o pitanjima koja su proteklih meseci aktuelizovana delovanjem dela parlamentarne većine i bivše vlasti.

– Buduće delovanje vlade treba da bude usmereno na ekonomski razvoj, pridruživanje EU, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu izbornog zakonodavstva – naveo je trojac, ističući da je neprihvatljivo uplitanje stranog faktora u rešavanje unutrašnjih pitanja Crne Gore.

Za dogovor su i manje partije vladajuće koalicije. Lider Prave Crne Gore Marko Milačić apelovao je na zaustavljanje prljavih kampanja i smirivanje međusobnih razmirica i tenzija. Smatra da onaj ko pominje nove izbore radi u korist DPS. Predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović smatra da prvo partije u vlasti treba da se dogovore, pa da se sastanu sa premijerom. Za dijalog je i Radnička partija Maksima Vučinića, koji sastanak lidera parlamentarne većine vidi kao priliku za dogovor.

Moguća prelazna vlada

Lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević i PZP Nebojša Medojević tražiće na sastanku sporazum o novoj vladi i premijeru na bazi izborne volje građana, piše “Pobjeda”, pozivajući se na neimenovane izvore. Navode da ako se ne postigne takav dogovor predložiće prelaznu vladu koja bi pripremila izbore, uključujući i dogovor o izbornim uslovima.

– Ne insistiramo da premijer bude iz DF, može iz URA ili Demokrata, ali Krivokapić nema našu podršku – rekao je izvor blizak DF.

U toj koaliciji smatraju da Demokrate i URA neće hteti da se zameni Krivokapić, pa je teško postići bilo kakav dogovor.

Traže novi sporazum: Knežević i Mandić

Izdaja srpstva

DF je ponovo optužio premijera Zdravka Krivokapića da je izdao srpski narod, a ovoga puta zato što je donirao vakcine Kosovu.

– Donacija “kosovskim bezbednosnim snagama” novi je šamar srpskom narodu i Srbiji i dokaz da je Krivokapić, uz podršku Bečića i DPS, u seriji antisrpskih poteza. Nastavilo se na KiM, gde najviše boli svakog Srbina – ističu u DF, čiji je jedan od lidera Andrija Mandić prethodno najavio razgovor sa Bečićem o političkoj krizi.