Na današnji dan rođen je Saul Hudson, poznatiji kao Sleš, gitarista hard rock benda Gans en rouzis (Guns N’ Roses). Prepoznatljiv po svojoj dugoj kovrčavoj kosi, velikom šeširu, njegovoj ljubavi prema Jack Daniel’su, i, naravno, cigareti u ustima.

Sleš je rođen 23. jula 1965. u Hampstedu, Engleska, od oca Entonija Hadsona, engleskog Jevrejina i majke Ole Hadson, afroamerikanke. Oboje roditelja se bavilo šoubiznisom (majka je dizajnirala odjeću za Dejvida Bouija u filmu „Čovek koji je pao na Zemlju“).

Zajedno sa budućim zvezdama, među kojima su Lenny Kravitz i Nicolas Cage, pohađao je srednju školu Beverli Hills.

Kad je imao oko 15 godina, Sleš je dobio akustičnu gitaru s jednom žicom na kojoj je učio da svira. Slešovi rani uzori su bili Led Zeppelin, Thin Lizzy, Rory Gallagher, Eric Clapton, The Rolling Stones, Queen, Aerosmith, Jimi Hendrix, AC/DC i Jeff Beck.

Dok je bio deo Los Angeleske scene išao je na audiciju za Glam Metal bend Poison i bio je finalista dok ga nije pobedio nadmoćniji C.C. DeVille. Zatim je upoznao bubnjara po imenu Steven Adler i njih dvojica formirali su bend Road Crew (koji je imao problema sa zadržavanjem članova osim njih dvojice).

Preko budućeg ritam gitariste Gans en rouzisa Izija Sradlina, došli su do pevača Eksl Rouza. Kasnije, kad gitarist Tracii Guns i bubnjar Rob Gardner iz Ekselovog novog benda, Hollywood Rose, nisu mogli da dođu na prvih nekoliko koncerata u Seattleu, Sleš i Adler su se ponudili i ušli u bend. Ubrzo su promenili ime u Gans en rouzis.

Dok je svirao u Gn’R kao gitarista, Sleš je surađivao sa mnogim muzicarima među kojima su Lenny Kravitz, BLACKstreet, Michael Jackson i Queen.

1991. Gansi su krenuli na 28 meseci dugu turneju Use Your Illusion, nakon izlaska istoimenih albuma. Promenu u muzickom smeru benda, uključujući umetničke i dramatične pesme poput „November Rain“ i „Estranged“, zajedno s baladama poput „Don’t Cry“, dopriniele su napetostima u bendu zbog kojih se na kraju i raspao.

Sleš je poznat kao obožavatelj filmova Kum te je svirao temu iz filma na svakom koncertu. Službeno je napustio Ganse 1996. godine nakon što je izjavio da ne može da radi sa Ekselom, zbog navodno nesuglasica u pogledu muzickog smera benda.

Od sredine 90-ih do ranih 2000-ih, Sleš je proveo vreme svirajući sa mnogim bendovima, često kao gost na različitim albumima i turnejama uključujući različite stilove muzike. Kada se 2002. sastao sa Daf Mekaganom i Met Sorumom za humanitarni/memorijalni koncert za Randyja Castilla, uvideli su da još ima hemije među njima i odlučili da sastave novi bend – Velvet Revolver.

Bend je svirao koncerte leta 2003. i izdao svoj prvi singl, „Set Me Free“ kao deo soundtracka za film The Hulk. U junu 2004., izdali su svoj prvi studijski album, Contraband. Usledila je turneja od 19 mjeseci, kako je album postao platinasti i ustanovio Sleša među masama koje su ga zaboravile tokom godina.

17. januara 2007. Sleš je dodan u Hollywood Rock Walk of Fame, rame uz rame sa legendama poput Jimmyja Pagea i Eddieja Van Halena.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime