Maduro dostojan Čavesov sin

0

Nikola Maduro

Kongres Socijalističke partije Venecuele izabrao je pokojnog predsednika Uga Čavesa za večitog predsednika stranke, a sadašnjeg predsednika Nikolu Madura za njenog novog lidera. Ta partija drži svoj treći kongres od osnivanja 2008. godine, ali sada prvi put bez Čavesa, koji je umro prošle godine od raka, posle 14 godina vladavine u Venecueli.
– Ovaj kongres će ostaviti nezaboravan trag na budućnost otadžbine. Mi svi treba da budemo Čaves. Mi smo njegovi naslednici – rekao je Maduro pred 537 delegata obučenih u crveno.
Socijalisti su potom izabrali Madura za svog novog lidera, navodeći da je on "dostojan Čavesov sin".
Na kongresu je prikazan film o Čavesu, na kojem pokojni predsednik peva nacionalnu himnu.
Ugo Rafael Čaves (1954-2013) bio je predsednik Venecuele tokom četiri mandata, od 1998. godine do marta 2013. godine. Kao vođa tzv. bolivarske socijalističke revolucije, promovisao je svoje viđenje demokratskog socijalizma, latinoameričkih integracija i antiimperijalizma.
Čaves je bio vatreni kritičar neoliberalne globalizacije i spoljne politike SAD. Bio je obožavan u svojoj otadžbini kao junak koji brani siromašne, gradi demokratiju i suprotstavlja se omrznutoj Americi, dok su ga na Zapadu kritikovali kao diktatora koji hapsi protivnike, podržava teroriste i pušta narod da gladuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here