Milo uskoro na poternici

0

Predsednik Demokratske srpske stranke iz Crne Gore Ranko Kadić tvrdi da se zbog šverca 2,7 tona kokaina, oko Mila Đukanovića steže međunarodni obruč i nazire početak kraja njegove vladavine, po scenariju panamskog diktatora Manuela Norijege.

– Onaj ko zna šta se 20 godina dešava na Balkanu, zna i da su poslednju reč imale SAD i da taj posao sada prepuštaju Evropskoj uniji. Međutim, iako se Milo Đukanović, posle povlačenja, 2008. vratio na mesto premijera radi priznanja Kosova i ulaska Crne Gore u NATO, neke stvari su se odvijale brže nego što je planirao i mogao da kontroliše, pa mu se desila akcija "Balkanski ratnik" i američka DEA.

 

Kao što je Amerika je dovela na vlast Norijegu kao demokratu, pa je panamski diktator, uhapšen zbog šverca droge, jasno je da neće štititi ni Đukanovića – kaže Kadić u intervjuu za "Vesti".

 

Smatrate da se zapad odriče Đukanovića zbog veza sa narko- mafijom?
– To je po sistemu, možeš da švercuješ stotine kilograma ili tonu kokaina i ne više od toga, ali Đukanović to nije mogao da iskontroliše. Prešao je crvenu nit dozvoljenog, što će ga koštati ne samo vlasti, već bi mogao da stigne i na poternicu. Inače u Crnoj Gori se zna kako se održavao novcem od šverca cigareta, pa sumnjive privatizacije i prodaje zemlje, da bi mu na kraju u te svrhe preostala droga.

 

Konačno će se videti i ono što je naša opozicija godinama pričala, a niko nije verovao, da od Crne Gore nije pravljena nezavisna, već narko država. Nezavisnost je finansirana prljavim novcem albanskih lobija, braće Šarić i neke druge braće iz kriminalnih grupa.

 

Marović glavni igrač

 

Da li će Marović preuzeti stranku od Đukanovića?
– Igor Lukšić ne može da održi DPS na okupu, a Marović će učiniti sve da se nametne kao prvi igrač i sačuva stranku. Međutim i tu će biti klizav teren, jer Đukanović se vodi onom "posle mene potop".

Da li se predsednik Crne Gore Filip Vujanović drugačijim stavovima o crkvi, Kosovu, i osudi napada na Nebojšu Medojevića, distancira od Đukanovića?
-Glavni gospodar Crne Gore je Milo Đukanović i Vujanović nikada ne bi smeo da nastupa sam. Ali, sada isplivavaju prljavštine, zbog kojih Vujanović izgleda počinje da se distancira.

 

Da li je tačno da su Vujanović i Svetozar Marović struja u DPS-u?
– Đukanović je hteo dobrovoljno da se povuče do kraja 2011, nalik scenariju hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, ali ga je preteklo vreme. Zapad to traži od njega, pa je našao naslednika u mladom političaru Igoru Lukšiću koji nije bio akter ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji.

 

Međutim, Marović je moćan i jak i to ne dozvoljava, pa je Đukanović prilikom nedavne posete SAD-u rekao državnoj sekretarki Hilari Klinton da taj posao ne može da završi. Đukanoviću se suprotstavljaju i Marović i Vujanović i Željko Šturanović. Panika je evidentna, a on nikad nervozniji, što se vidi u javnim nastupima.

Može li ova situacija da dovede do vanrednih izbora u Crnoj Gori?
– Milo Đukanović je svestan svoje teške situacije i da više nema šta da ponudi da bi i dalje ostao na vlasti. Sada se vidi i da svih godina na vlasti nije imao ideologiju, već samo interes i održavanje na golom strahu. Kraj te priče se nazire kao i novi vanredni izbori krajem godine.

Udruživanje opozicije

 

Hoće li se crnogorska opozicija konačno ujediniti?
– Moja stranka je već potpisala koalicioni dogovor sa Novom srpskom demokratijom Andrije Mandića i narodnom strankom Predraga Popovića i nastupaćemo kao jedna lista. Očekujemo Nebojšu Medojevića, ali se SNP kao najjača opoziciona partija distancira i ima stav da opozicija na lokalnim izborima ne mora svuda da nastupi zajedno.

 

Nadam se da će se SNP sada, kao i u vreme dok je lider bio Predrag Bulatović, okrenuti opštem, a ne sopstvenom interesu, jer će u suprotnom proći kao stranka Vuka Draškovića u Srbiji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here