Mitrović doneo titulu Anderlehtu!

0

Aleksandar Mitrović postiže gol u meču sa Lokerenom
 

Platili su ga pet miliona, kritikovali skoro cele godine, a sad ga – slave! Aleksandar Mitrović je junak Anderlehta. Istog onog čiji su navijači osporavali najveći transfer u istoriji belgijskog fudbala i sumnjičavo vrteli glavom prilikom njegovog dolaska iz Partizana. A upravo je Srbin najzaslužniji što je titula ostala na stadionu Konstant van den Štok, pošto je u završnom kolu plej-ofa praktično sam pobedio Lokeren (3:1) i tako ostavio šampionsku krunu na glavi Ljubičastih. Ukupno – 33. u istoriji.
Mitrović je postigao gol, iznudio isključenje, učestvovao u akciji prilikom trećeg pogotka i tako na najbolji način u odsudnom meču sezone pokazao da je sjajna investicija slavnog kluba, pa je na koncu, ipak, zaradio ono što je trebalo mnogo ranije – ovacije. Na kraju se ogrnuo srpskom trobojkom i podelio radost sa fanovima koji su utrčali na teren odmah po završetku meča.

U meču u kome je timu iz Brisela bod bio dovoljan da osigura prvo mesto, mladi Smederevac je povukao domaćina ka pobedi, u 19. minutu poklonio se na centaršut Denisa Prata i glavom na prvoj stativi zakucao loptu u mrežu, za erupciju oduševljenja na tribinama i uzdah olakšanja albanskog trenera Hasija.
Ukupno 16. gol u prvenstvu, uz još četiri asistencije. Prvi strelac tima. I sve to u prvoj sezoni van granica Srbije. A onda su krenule navolje po favorita. Najpre je prvi golman Silvio Proto povredio rame i morao mesto među stativama da prepusti Poljaku Kaminskom, da bi početkom drugog dela iskusni defanzivac Van Der Bore zaradio isključenje, a Lokeren iz penala (iako je utisak da je faul bio van kaznenog prostora) poravnao na 1:1 i uneo zebnju, jer je u tom času jedini Anderlehtov rival – Standard – vodio protiv Genka, čekajući kiks velikog rivala.

I kako to obično biva, ko će da vadi kestenje iz vatre nego najplaćeniji? Aleksandar Mitrović je praktično u narednom napadu iznudio isključenje Personsa, izjednačio snage na terenu, a posle tog slobodnog udarca, Anderleht postigao drugi gol. Doduše, posle očajne intervencije golmana Lokerena. Pao je kamen na srca domaćinu, koji je do kraja Pratovim pogotkom osigurao pobedu. Sedmu u deset kola doigravanja, petu uzastopnu i tako ne samo uzeto titulu već i obezbedio direktan plasman u Ligu šampiona.

U kvalifikacije za elitno takmičenje će Standard, mada je to slaba uteha klubu iz Liježa, koji je osnovni deo prvenstva (30 kola) završio kao lider, čak deset koraka ispred Anderlehta, ali je platio ceh nakaradnom sistemu takmičenja po kome se bodovi pre ulaska u doigravanje svakoj ekipi prepolove. Direktan plasman u Ligu Evrope izborio je Klub Briž, dok će Zulte Varegem u kvalifikacije za isto takmičenje.

Plej-of Pro lige Belige (poslednje kolo)
Anderleht – Lokeren 3:1 (1:0)
/Mitrović 19, Mbemba 69, Prat 67/
Standard – Genk 1:0 (1:0)
/Karsela 3/
Klub Briž – Zulte Varegem 2:0 (1:0)
/Gudjonsen 8, Kastiljo 75/

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here