Vesti
Radost: Polaznike Male pričaonice obradovali paketići

U Prosvjetinoj mreži srpskih dopunskih škola u Austriji je ovih dana vrlo živo i veselo.

U Beču, ali i Gracu, Lincu, Salcburgu, Ensu i drugim Prosvjetinim školama širom Austrije obeležavani su Detinjci, dočekivan je Sveti Nikola, privođeni su kraju ovogodišnji časovi i započele pripreme za novogodišnje i božićne praznike.

Najaktivniji i najveseliji bili su najmlađi Prosvjetini đaci, deca koja pohađaju pripremne razrede – “Malu pričaonicu”, koja je namenjena upravo deci predškolskog uzrasta, gde se srpski jezik i sve drugo što je važno savladava kroz igru, pesmu, na kreativan i zabavan način.

Učenici u Gracu
Pretpraznično raspoloženje: Đaci u Lincu

U Beču, u školi u prostorijama Sabornog hrama Svetog Save učiteljice Jovana Miljković i Jelena Sajfert, organizovale su sa decom i roditeljima svečani doček Svetog Nikole, koga su pesmom i lepim programom svi radosno pozdravili i družili se sa njim.

Po običaju, Sveti Nikola je deci podelio poklone i paketiće, ispričao im nekoliko poučnih priča i slikao se sa njima, a deca su mu pokazala svoje crteže, otpevala nekoliko pesama i zahvalila na lepim poklonima.

– Radujem se što se ova lepa tradicija nastavlja, da obradujemo i decu i njihove najbliže ovakvim druženjima i malim poklonima, koje su oni svakako zaslužili. Ponosan sam i na to da sada širom Austrije imamo gotovo trideset škola sa skoro hiljadu đaka – ističe prof. Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Prosvjetine Mreže srpskih dopunskih škola u Austriji.

On ističe da, kada je pre skoro deset godina pripremao početak prve škole nije mogao ni da sanja ovakav uspeh.

– Sa druge strane, potrebe naših ljudi i naše dece ovde su još veće, ima nas mnogo, tako da se mora nastaviti sa naporima za nove škole i za još više dece. Srećom, podrška naših prijatelja ne izostaje, posebno od naše crkve, sveštenstva, Eparhije austrijsko-švajcarske i episkopa Andreja. Veliku podršku daju Arnou Gujon i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu na čijem je čelu. Ovih dana očekujemo i nove knjige, koje nam je donirala Uprava, ali i pripremamo formiranje novih škola sledeće godine – najavio je Mijalković.

Srpski novogodišnji koncert

– Sada je vreme da se okrenemo predstojećim praznicima. Pozivam sve prijatelje i građane na Prosvjetin jubilarni deseti Srpski novogodišnji koncert u Beču, koji će se održati 14. januara uveče u sali na Karl Boromeus placu u Trećem bečkom okrugu. Program će biti “Srpska dvorska muzika”, a gosti će biti naši sjajni muzički umetnici. Dobro došli, srećni nadolazeći novogodišnji i božićni praznici – poručio je Mijalković.

Mijalković i nastavnice Jovana i Jelena