Nema dodatnog trošenja iz budžeta

0

 

Zaštitnik ekonomičnosti državnog budžeta: Diana Dragutinović

“Teško da mogu da prihvatim veću sumu izdataka od ove. Ovo je maksimalna suma izdataka, koja je dogovorena sa MMF-om i koja obezbeđuje prilagođavanje, znači manje učešće javne potrošnje u društvenom proizvodu“, naglasila je Dragutinovićeva u izjavi novinarima u republičkom parlamentu, posle konsultacija sa predstavnicima paralmentarnih grupacija dan uoči početka rasprave o budžetu za narednu godinu.

 

Dragutinović je dodala, međutim, da su moguće preraspodele tih sredstava, posebno u sferi socijalnih izdavanja, navodeći da će učiniti sve da to i uradi.

Ministarka je navela da su na konsultacijama pojedini predstavnici poslaničkih grupa kritikovali predloženi budžet za 2010. godinu, ali su i prihvatili da je tim zakonskim predlogom mnogo više izdvojeno za Koridor 10 i kapitalne investicije, i istovremeno izrazili zadovoljstvo većim izdvajanjima za poljoprivredu.

Prema njenim rečima, predstavnici pojedinih poslaničkih grupa su sa zadovoljstvom prihvatili veličinu stimulansa, jer je u predloženom budžetu predviđeno gotovo tri odsto bruto društvenog proizvoda za različite fiskalne stimulanse, zbog čega će deficit biti relativno visok, ali ipak niži od većine evropskih zemalja.

U Skupštini Srbije za sutra u 16 časova zakazana je nova sednica parlamenta, na kojoj će poslanici razmatrati Predlog zakona o budžetu za 2010. godinu, pet pratećih zakona I četiri predloga zakona o potvrđivanju raznih međunarodnih ugovora.

Predlogom budžeta za narednu godinu predviđeni su prihodi u iznosu od 656 milijardi dinara, rashodi 763 milijardi dinara, a deficit 107 milijardi dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here