Ostali bez kuća i posla

0

NA HLEBU I VODI: Uništene firme sa po 130 zaposlenih

Voda je u Srpskoj počela da se povlači, ali stanje je i dalje haotično.
Opština Šamac, to je sada već definitivno procenjeno, pretrpeće najveću štetu od poplava. Mnoge kuće su još duboko u vodi, a na površini, pružnim šinama i asfaltu na svakom koraku mogu se videti lešine uginulih životinja, svinja, pilića i pasa. Pojedini meštani tvrde da su napuštene kuće koje nisu previše stradale već posetili lopovi i iskoristili gužvu da pokradu ono što nije uništeno. Prve procene govore da se ova opština od štete neće oporaviti ni u narednih 10 godina.
Reka Bosna se gotovo potpuno povukla iz Doboja i ostavila pustoš. Vlasti Srpske najavljuju da će ovaj grad dobiti poseban status u procesu obnove. U Doboj su ušle i novinarske ekipe i zatekle pravu katastrofu. Građani, u skladu sa mogućnostima, već užurbano čiste grad od mulja, sagledavaju štetu i rešavaju se uništenih stvari. Niko se ne usuđuje da priča o ciframa.
Opštini Šekovići i dalje je neophodna svaka vrsta pomoći, posebno u mehanizaciji i gorivu, da bi se došlo do sela koja su odsečena od sveta.
Član opštinskog Štaba za vanredne situacije Dragan Galić apelovao je na sve koji mogu da pomognu da to neizostavno učine.
– Nedostaju nam i pumpe za izvlačenje vode iz podruma i kuća jer imamo lokacije koje su još poplavljene. Apelujemo da svi nastave da nam pomažu jer je katastrofa koja nas je zadesila ogromnih razmera i veliki deo opštine još je pod vodom – rekao je Galić.
On je dodao da posebno zabrinjava što su ogromne štete pretrpeli industrijski kapaciteti.
– Imamo preduzeća koja su pretrpela milionske štete. Biće to dugotrajan oporavak jer su ti privatnici zapošljavali i po 130 radnika, koji su sada ostali bez zaposlenja i pitanje je kada će ga ponovo imati – rekao je Galić.
On je izrazio zahvalnost za pomoć omladincima sa Sokoca, Crkvenoj opštini Pale, susednim opštinama, te brojnim donatorima, koji su u teškim vremenima izrazili solidarnost sa građanima opštine Šekovići.
 

Slovenci spasli bebe
Posada slovenačkog helikoptera bel 412 u Šamcu su izvukli i dve tromesečne bebe. Rok Ajnhauer, Igor Šiftar, Franc Križman, Miha Arh i Rajko Lotrič su u tom gradu u subotu iz nevolje izvukli 52 osobe, od čega osmoro dece.

Spisak nastradalih
Direktor policije RS Gojko Vasić saopštio imena nastradalih u poplavama.
U Doboju su nastradali: Milenko Blagojević (63), Slavko Đurić (90), Božica Petković (88), Milada Ranković (91), Marija Jeleč (82), Željko Jeleč (53), Ratomir Marić (73), Rade Čupeljić (90) i Bahrija Skula (76).
U Šamcu su nastradali Stojan Bandarević (76) i Mile Pajić. U Modriči Bogdan Lazendić (82) i Miroslav Mićić (80).
U Bijeljini je ranije stradao Ljubisav Jekić kada se srušila vikendica, a u Vlasenici Hanifa Čelebić (70) usled aktiviranja klizišta.
Prijavljen je nestanak osam osoba.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here