Pavelićava država ubijala i decu

0

Komemoracija u Sisku

Predsednik Srpskog narodnog veća u Zagrebu Milorad Pupovac izjavio je juče na komemorativnom skupu na Dečjem groblju u Sisku, gde je u Drugom svetskom ratu stradalo oko 2.000 srpske dece, da se zločinima kakve su činile ustaše ne može ostvariti ni Božja niti ljudska država, a pogotovo onakva kakva je danas.
 

Upravnik logora lekar
Ustaško-nemački logor u Sisku, najveći te vrste u NDH, osnovan je 3. avgusta 1942. nakon akcija na Kozari i Šamarici. U sastavu je imao i poseban logor koji se zvao Prihvatilište za decu izbeglica. Bio je pod pokroviteljstvom Ženske loze ustaškog pokreta i Ustaške nadzorne službe. Neposredno upravljanje bilo je u rukama ustaše i lekara Antuna Najžera.

– Postojala je država koja se temeljila na ideji u kojoj su deca odvajana od roditelja, mučena glađu i bolestima i naposletku ubijana, a takva država dobila je blagoslov na različitim stranama. Reč je o istorijskom posrnuću onih koji su to činili, ali i onih koji su omogućili da se zločini dogode – rekao je Pupovac.
On je istakao posebnu zahvalnost ljudima kao što je humanitarka Diana Budisavljević, koji se u takvim vremenima nisu mirili sa strahotama, već su decu spasavali i po cenu svojih života.
Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin zatražio je s ovog skupa od Evrope i Hrvatske da ne dozvole da se ustaška ideologija pojavi više ikada i bilo gde.
– Onaj koji razbija ćiriličnu tablu samo zato što jedan narod baš tim jezikom govori i piše, razbijao bi i dečju glavu samo da može i da se ne boji da će biti kažnjen – rekao je Vulin.
 

Evropa slepa i gluva
– Evropa, u koju Srbija želi, i u kojoj je već Hrvatska, ne može biti slepa i gluva kada gleda kako se ustaška ideologija ponovo rodi, pojavi i progovori – naveo je Vulin.
On je u zgradi Kristalna kocka vrline, koja je nekad bila deo ustaškog logora, rekao da je malo naroda na svetu koji mogu da nabroje toliko imena pobijene dece.

 

On je istakao da je nemoguće da u Evropi, kojoj svi zajedno težimo, može biti mesta za ustaše.
Predsednik Gradskog udruženja logoraša i njihovih potomaka iz Banjaluke Dobrila Kukolj, koja je i sama iskusila strahote ovog logora, podsetila je da je preživela nekoliko dečijih logora, od čega su joj najviše u sećanju ostali Jasenovac i Sisak.
Nakon pomena, kojeg je predvodio episkop slavonski Jovan Ćulibrk, i polaganja belih ruža, okupljenima se u ime jevrejskih žrtava obratio Branko Lustig, nagrađivani producent i počasni predsednik Festivala jevrejskog filma, koji je i sam preživio holokaust.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here